Аграрният университет посрещна 658 първокурсници

0

Аграрният университет в Пловдив посрещна 658 първокурсници в навечерието на своята 70-та годишнина. С тържествена церемония в аулата на висшето учебно заведение днес бе открита новата учебна година. Новоприетите студенти ще се обучават в 17 бакалавърски програми, а магистърските програми са 34.

Зам.-ректорът на Аграрния университет (АУ) проф. Христина Янчева започна церемонията на фона на Петата симфония на Бетовен. След внасяне на знамето на университета всички се изправиха на крака на националния химн. “Скъпи първокурсници, добре дошли в Аграрния университет – университетът, който вие си избрахте и направихте своята инвестиция за бъдещето.

Аграрен университет нова учебна година

Проф. Христина Янчева поздрави първокурсниците

Прекрачвайки прага на вашата Алма Матер, вие се присъединявате към академичната общност на университет, който в края на месец октомври тържествено ще отбележи своя 70-годишен юбилей. Професионалните успехи на поколения наши преподаватели, учени и възпитаници превърнаха Аграрния университет в национален център за висше аграрно образование, наука и внедряване на научните резултати в практиката”, обърна се към първокурсниците и гостите проф. Янчева.

Тя представи ръководството на Аграрния университет  и гостите на тържеството – представители на областната управа в Пловдив, на местната власт, бивши ректори на АУ, ректори на други учебни заведения, делегация от Красноярския университет, водена от ректора Наталия Пыжикова, както и бивши възпитаници на АУ от бивша Чехословакия, завършили университета през 1984 г.

След студентския химн ректорът на Аграрния университет проф. дсн Димитър Греков произнесе академично слово. Той приветства първокурсниците с “добре дошли” и посочи, че в 70-годишната си история АУ е постигнал и се гордее с много неща – приемственост, защото сред студентите има трето поколение агрономи, обучавани в университета, реализация, защото голям процент от възпитаниците на АУ започва работа веднага след дипломирането си, трайни връзки между образованието, науката и бизнеса.

“Всички заедно имаме уникалния шанс на времето да градим бъдещето на аграрна България и огромни възможности на един от най-авторитетните университети – Аграрен университет – Пловдив, който дава на България 30 000 висшисти, от които 4500 чужденци от цял свят”, изтъкна ректорът. “Тук ще ви посрещнат 231 преподаватели и 210 души административен персонал, които ще ви помогнат да намерите правилния път към професионалното ви израстване.

Аграрен университет нова учебна годи

Абсолвентите предадоха на първокурсниците символите на плодородието

Ще бъдете обучавани в 12 аудитории, 73 зали, голяма част от които са реновирани през последните години. Аграрният университет разполага с учебно опитно стопанство на 2000 дка, където ще придобиете практически умения, допълни проф. Греков. Той пожела на първокурсниците да обичат благородната си професия, свързана със земята, растенията и хората в съхраняване благата на планетата. “Превърнете мечтите си в реалност, приемете предизвикателствата на вечния човешки стремеж за професионално съвършенство. Не забравяйте, че вие ще работите за прехраната на хората и за по-доброто бъдеще на България”, завърши ректорът.

След словото на проф. Греков, по традиция абсолвентът Станимир Стефанов предаде символите на плодородието на първокурсника Йордан Чанев от специалността “Аграрно инженерство“. Проф. Греков лично връчи студентската книжка на първокурсничката Илияна Банчева от специалността “Растителна защита“. В кандидатстудентската кампания тя е приета с най-висок бал – 23.52 при максимален бал 24.

Аграрен университет нова учебна годи

Хор “Евмолпея” участва в концерта за откриването на учебната година

За откриването на учебната година в Аграрния университет поздравителни адреси изпратиха министърът на земеделието и храните Десислава Танева, областният управител на Пловдив Розалин Петков, председателят на Съвета на настоятелите на АУ Георги Гергов, ректорите на АМТИИ и на УХТ в Пловдив проф. Милчо Василев и проф. Кольо Динков.

Тържествената церемония завърши с ръченица в изпълнение на Студентския танцов състав “Тракийска младост” и с песни на представителния общински хор на Пловдив “Евмолпея”.

 

 

 

Споделете.

Коментирайте

Close