Вкуси България със SlowTours.bg

Американска фирма на българи купи "Пикадили"

0

Нюйоркска компания на българи купи веригата „Пикадили“

Американска компания от Ню Йорк е купила веригата магазини „Пикадили„. Новият собственик „AP mart“, която е в процес на регистрация, е собственост на старозагорската група „Градус“ и Петър Дудоленски, съобщи в. „Капитал„. Щатът Ню Йорк е една от зоните за регистрация на офшорни компании.

Досегашният собственик на „Пикадили“ е белгийската верига магазини за търговия на дребно с хранителни стоки „Делхайзе Груп“. Вчера тя обяви на корпоративния си сайт, че е продала бизнеса си в България на регистрираната в Бъфало, Ню Йорк, компания AP Mart. Белгийската верига не назова стойността на сделката, която предстои да бъде приключена в следващото тримесечие на годината, след одобрение от регулаторните органи в страната.

От „Пикадили„, която има 54 магазина в страната, и до момента не са излезли с официално съобщение за продажбата. Българската верига бе купена от „Делхайзе груп“ през лятото на 2011 г.  Дотогава „Пикадили“ бе собственост на сръбската компания „Делта Макси“, като сделката се оценяваше на 932 млн. евро, вкл. и нетен дълг и други задължения на стойност 318 млн. евро.

Петър Дудоленски и „Градус“ са новите собственици на „Пикадили“

Собственици на купувача AP Mart са старозагорската група „Градус“ и Петър Дудоленски, съобщи в. Капитал. Дудоленски от години се занимава с управление и инвестиции в молове и други недвижими имоти. Фирма „Градус“ е на братята Иван и Лука Ангелови, която има бизнес с пилешко месо. Ангелови са собственици и на компанията за производство на олио „Бисер олива“, занимават се със зърнопроизводство, притежават частна клиника, винарна и търговски център в Бургас.

Според официалната информация, „AP Mart“ е българско инвестиционно дружество със собственици Ангел Ангелов и Петър Дудоленски. Ангелов отрича пред в. „Стандарт“, че „Градус“ има общо със сделката и добавя:

Да, ние сме купувачи на „Пикадили“. Имаме сключен предварителен договор с продавача и, докато сделката не стане факт, не бих искал да коментирам повече. За окончателното си приключване сделката трябва да бъде проверена от няколко институции, сред които Комисията за защита на конкуренцията“.

Сделката за „Пикадили“ е поредната, при която голям чужд инвеститор излиза от България и мястото му се заема от местна компания, отбелязва още „Капитал“. Междувременно стана ясно, че германската търговска верига „Практикер“ продава деветте си хипермаркета също на българи. Купувач е компанията „Видеолукс холдинг“, която управлява веригата за битова техника и електроника „Технополис“.

Споделете.

Коментирайте

Close