Арабски и африкански внос на зеленчуци и плодове притиска европейското производство

0

Вносът на плодове и зеленчуци от арабски и африкански страни като Алжир, Мароко, Тунис, Ливан, Йордания и Египет притиска силно европейското производство. Само през 2018 г. обемите нарастват с около 40% до над 2,1 млн. тона, посочват в анализа си учените от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство – САРА към Института по аграрна икономика при Селскостопанска академия.

Най-голям дял и ръст във вноса има Мароко, която се очертава като най-големият вносител на зеленчуци и плодове в ЕС. Засилването на вноса на различни зеленчуци от страни извън ЕС води до натиск върху цените и върху доходността. Това представлява заплаха за местните фермери, посочват анализаторите от САРА и прогнозират, че 2019 г. ще приключи със спад от 5% на площите с домати.

Зеленчуци

Цените на пипера в ЕС се понижават допълнително в Испания, но в Холандия растат

Есента на настоящата година се отличава с едни от найниските цени на домати, краставици и пипер в ЕС, които са на равнища под тези за последните 5 години. Цените на домати на едро в ЕС през ноември са с 13% под средната цена за последните 5 години. Те са на равнища от 0,81 евро/кг, като Холандия и Испания имат най-ниските цени от 0,70-0,75 евро/кг.

През ноември цените на пипера в ЕС се понижават допълнително в Испания, където са около 1,05 евро/кг, докато в Холандия се покачват до 0,75 евро/кг. Цените на едро на пипера в Турция тръгват нагоре и са 0,45 долара за килограм, докато през октомври бяха 0,35 USD/кг.

След няколко месеца на понижение, цените на едро на краставиците през ноември след няколко месеца на понижение започнаха да се покачват. Между август и октомври средните цени в ЕС бяха между 0,40–0,60 евро/кг, а в края на ноември, те са най-ниски в Холандия – 0,45 евро/кг. В Полша на едро достигат 1,65 евро/кг, а в Турция само за месец се покачиха от 0,28 до 0,43 USD/кг.

Споделете.

Коментирайте

Close