Кога земеделските роботи ще заместят хората на полето?

0

Учени създават земеделски роботи за бране на плодове и зеленчуци

Учени разработват роботи, които ще берат плодове и зеленчуци за пазара на САЩ, пише в статия електронното издание “Хъфингтън пост”. Досега този земеделски отрасъл се е противопоставял най-много на механизацията, тъй като има голяма опасност машините да повредят плодовете. Но тези земеделски роботи са предназначени за крехките градински растения. Машините са вградени със съвременни сензори, мощен изчислителен процесор, електроника, машинно зрение, роботизиран хардуер, имат и висока точност на GPS локализацията си.

Земеделски робот замества 20 работници при прибирането на марули

В долината Салинас, щата Калифорния, трактор тегли метален робот на колела над редове от свежи марули. Инженери от Силиконовата долина пък се занимават с неговия софтуер, за да се осигури правилната му работа. Роботът е способен да обработи поле от маруля за същото време, за което 20 работници ще приключат ръчно с него.

Повечето земеделски роботи няма да са налични на пазара поне в близките няколко години. Въпреки това, в този регион, който се знае от хората като „Салатиерата на Америка“ и в който от векове плодовете и зеленчуците се засаждат и събират от работници емигранти, тези машини могат да се окажат революционни.

Земеделските роботи решават проблема с недостига на работна ръка

„Няма достатъчно хора за всички свободни работни места, така че роботите са добре дошли за нас“, казва Рон Йокота, земеделски мениджър на компанията Tanimura & Antle, производител на пресни плодове и зеленчуци. Научното изследване на механизацията в тази земеделска област бе в застой от години, заради изобилието от работници и натиска от професионалните съюзи на земеделците.

През последните години, поради намаляването на работни места и засилената конкуренция от чужбина, земеделските производители прибягват до машини, които да ограничат разхода на труд и които да се включат в изменящата се работна сила на САЩ. Федералното правителство, някои фондове за рисков капитал и стокопроизводители вече са предприели стъпки за финансирането им.

„Нужно е да увеличим работоспособността ни, но са малко хората, които желаят да работят на полето“, споделя Ставрос Г.  Вугиюкъс,  професор по биологично и аграрно инженерство в Калифорнийския университет, Дейвис. Но застъпници на селскостопанските работници са на мнението, че механизацията ще доведе до загуба на работни места, а производителите ще използват по-голямо количество пестициди, като по този начин храната ще става по-опасна за здравето на хората.

Земеделските роботи все още не могат да се състезават със сръчността на работниците

Събирането на пресни плодове си остава най-голямото предизвикателство. Освен, че имат затруднения в различаването на цветовете, роботите също така срещат трудности и при разграничаването на листата от клонките на плода. Най-важният факт е, че те все още не могат да се съревновават със сръчността и бързината на работниците. „Координацията между ръцете и очите при работниците е удивителна, като те могат да работят на много бързи обороти. Все още сме далеч от икономичното пресъздаване на тези движения при роботите“, коментира Даниел Л. Шмолт от Националния институт по земеделие и храни на САЩ.

Поне 10 г. са нужни, за да излязат земеделските роботи на свободния пазар

В Калифорния, инженери тестват съвместно с испанската компания „Агробот“  и местни производители машина за ягоди. Тя е оборудвана с 24 ръце, чиито движения се насочват чрез оптичен сензор. Той позволява на робота да прави избор въз основа на цвета, качеството и размера на плода.  Те откъсват плодовете на ягодата и ги поставят на конвейер, от където работници ги опаковат.

„Експертите предричат, че трябва да минат поне десет години, за да могат тези роботи да излязат на широкия пазар – нито миг по-рано, за да не се тревожат производителите относно броя на работниците си“, споделя Люп Сандовъл, управляващ директор на Асоциацията по наемане на земеделска работна сила в Калифорния. „Ако хората могат да стъпят на Луната, то те ще успеят да измислят как да берат плодове с машина“, уверен е Сандовъл.

Dona Petkova

Дона Петкова

Превод: Дона Петкова
Стажант-преводач в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close