Вкуси България със SlowTours.bg

Бадемите и ранните кайсии измръзнаха

0

Бадемите и ранните кайсии, които цъфнаха преди седмица, са измръзнали заради тежкия снеговалеж, каза проф. Аргир Живондов от Овощарския институт в Пловдив, цитиран от БТА. Пораженията върху ранноцъфтящите овошки са не само в Северна България, но и в Пловдивско, уточни той.

Някои стопани се оплакват от измръзване на зелените салати, засадени през есента. По принцип марулите, лукът, чесънът и спанакът са студоустойчиви, но ако са отоплявани за форсиран растеж, те се изнежват и измръзвания са възможни, обясни проф. Живондов.

По думите на специалистите, опасност от измръзване за по-късноцъфтящите овошки няма. „Не е започнал масов цъфтеж, а температурите са положителни“, каза директорът на Селскостопанската академия проф. Христо Бозуков.

По време на фазата на дълбок покой плодните пъпки на бадема, кайсиите и прасковите издържат до – 24 градуса, а ако застудяването е краткотрайно – и до по-ниски температури. До минус 30 градуса издържат сливите, ябълките, вишните и касисът. Останалите видове трайни насаждения са устойчиви до температури около минус 25-27 градуса.

По-чести измръзвания се наблюдават, когато е имало период на необичайно затопляне, а след това рязко падане на температурите и продължителни студове, обясниха агрономи.

Валежите от сняг в края на зимата са от полза за трайните насаждения, защото в двуметровия почвен слой се получава влагозапасяване, обясни агрономът Красимир Кумчев, който отглежда стотици декари с различни видове овошки и зеленчуци в Пловдивско.

При това положение ще поливаме дръвчетата чак в края на май, а не в края на март, както е обичайно в условия на суша, обясни Кумчев. Това ще направи отглеждането им по-рентабилно за стопаните. Кумчев обаче предупреди, че заради влажната почва ще се забави засаждането на ранните картофи и зелените салати на полето.

Споделете.

Коментирайте

Close