BASF Priaxor

Българите предпочитат да пият българско вино

0

Българите предпочитат да пият българско вино – от консумираните 118 милиона литра през 2018 г. едва 5 млн. литра са внос, съобщи преди откриването на Международната изложба “Винария 2019” директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев. Въпреки лошите климатични условия миналото лято гроздовата реколта е била 153 хиляди тона, което е по-малко от реколта 2017, когато са били произведени 171 174 т.

Инж. Красимир Коев
Инж. Красимир Коев

Всички 266 винарски изби у нас са произвели общо 110, 2 млн литра. Износът на българско вино нараства средно с 1,5-2 процента годишно, като през миналата година е достигнал 64 милиона литра, допълни инж. Красимир Коев.

127 български и чуждестранни изби участват в 27-ото издание на международната специализирана изложба „Винария 2019“. 28 са новите изложители, а 7 компании се завръщат на престижния форум за лозарство и винарство. Със свои продукти се представят Австрия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Румъния, Словения, Турция, Франция и Швейцария.

За пръв път от години тази година изложбата не бе предшествана от Национални дегустации, нито бяха връчени наградите “Златен ритон”. В момента се разработва нова концепция и визия на Международния конкурс за вина, спиртни напитки и винено бренди, за да стане още по-авторитетен, съобщиха от Националната лозаро-винарска камара, която е организатор на проявата. Целта е да се привлекат повече чуждестранни журналисти, сомелиери, търговци и ценители, за да може по-добре да се промотира българското вино по света, се казва в официалното становище на Камарата. Новият формат на конкурса ще влезе в сила догодина“, добавиха от НЛВК.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close