Вкуси България със SlowTours.bg

България е първа в Европа по износ на билки

0

Първи сме в Европа по износ на билки

Страната ни е първа в Европа по износ на билки, съобщават от Асоциацията на билкарите и гъбарите в страната. Печалбите от експорта годишно са около 25 и 30 млн. евро. За нуждите на нашата икономика се използват около 1000 тона билки годишно, а останалите събрани количества се изнасят. Лековитите треви са суровина за фармацията, за производство на хранителни добавки и за лечение на много болести.

„Търсенето на билките е голямо и бизнесът с тях е доста добър бизнес. Развива се много бурно, още повече, че климатът у нас и географската ни ширина са благоприятни за развитие на лечебните треви“, коментира пред Bulgaria On Air фармацевтът Йонка Димитрова.

За българите е много по-евтино да се лекуват с билки, отколкото за чужденците. У нас 250 грама микс струват близо 10 лева, което е с 30 на сто по-евтино, отколкото в чужбина.

Докато търсенето на лековити растения в световен мащаб расте, у нас има опасна тенденция към намаляване на естествените находища на билки. Затова еколози от Търговище призоваха за по-голяма отговорност при събирането им за търговски цели. Тази сутрин те отбелязаха Еньовден в един от градските паркове.

 

Споделете.

Коментирайте

Close