Банди разпространяват вируса на Африканската чума и печелят от заразено месо

0

Китайски престъпници се възползват от кризата с Африканската чума по свинете (АЧС), като умишлено разпространяват слухове за болестта, за да принудят фермерите да продават прасетата си на ниска цена. В някои случаи те разпространяват и фуражи, заразени с вируса на чумата, съобщава в свое разследване списание China Comment, част от медийната група на държавната информационна агенция Xinhua.

Африканската чума по свинете унищожи 40% от прасетата в Китай

Заболяването Африканска чума по свинете опустоши свиневъдния сектор в Китай, където е най-голямата популация от прасета в света. 40% от свинете в страната са умрели или унищожени. В резултат на недостига на свинско месо, цените скочиха двойно, което дава възможност на спекулантите да използват престъпни схеми. Те всяват паника сред фермерите, за да ги принудят да продават прасетата си на безценица. Престъпниците разпространяват слухове, че в даден район са открити огнища на болестта, а за достоверност оставят мъртви прасета край пътя, за да накарат фермерите да повярват.

Свинско месо китай

Цените на свинското в Китай гонят рекордни стойности. Снимки: Ройтерс

В някои случаи обаче престъпните банди използват дронове, за да разпространяват заразата в свиневъдните стопанства. “Във въздуха над една от нашите свинеферми беше забелязан дрон, който е пускал неизвестни предмети сред прасенцата ни. Направихме проби, които се оказаха положителни за вируса на Африканска мува по свинете”, разказват фермерите. След като купят прасетата, престъпниците контрабандно ги продават в провинции, където цените са по-високи, въпреки забраната за превоз на свинско с цел контрол над болестта.

Дронове разпространяват заразата над китайски свинеферми

Този вид търговия носи огромни приходи на престъпниците, тъй като понякога маржът на печалба може да достигне до 1000 юана (143 долара) на прасе. Само в югозападната провинция Юнан властите вече са засекли 10 000 живи прасета, предназначени за продажба в други провинции. Някои от тези животни са били заразени с вируса на чумата.

В друг случай банда е пласирала контрабандно 4000 прасета за един ден. За да транспортират животните, престъпниците подкупили инспектори и фалшифицирали карантинни сертификати, необходими при преминаването между отделните китайски провинции. В един от случаите Африканската чума по свинете се е разпространила в Личуан, град в централната провинция Хубей, тъкмо след фалшифициране на такъв ветеринарен сертификат.

Преди Китайската Нова година свинското ще поскъпне до над 10 долара за килограм

Контрабандистите се опитват да се възползват от скока на цените. Ако преди цената на килограм свинско месо е била около 20 юана (2,86 долара), през декември 2019 г. тя е скочила до 52,30 юана за килограм. Цените ще продължат да растат като се очаква търсенето да достигне своя връх в дните преди Китайската Нова година в края на януари. Прогнозата на азиатската финансова групировка Nomura е тогава свинското да поскъпне до между 65 (9,30 долара) и 75 юана (10,73 долара) на килограм.

 

Споделете.

Коментирайте

Close