Стадо Източнобалкански свине нарочно заразено с Африканска чума?

0

Стадо с черни прасета от рядката българска порода Източнобалканска свиня е било умишлено заразено с болестта Африканска чума в Смядово. Информация за това е подадена в МВР, съобщиха пред Агроновините полицейски източници.

На животните е бил подхвърлен пакет кайма с вируса и седмица по-късно те са проявили типичните клинични признаци на болестта Африканска чума по свинете (АЧС). По този начин са били заразени всички 86 Източнобалкански свине на смядовчанина Петко Петков, който от години се занимава с отглеждането на ценната порода прасета.

“На 25 септември вечерта взеха кръвни проби от животните ни, бяха отрицателни. На следващия ден сутринта брат ми намери разкъсан пакет с кайма при прасетата. Взел торбата и събрал, каквото е останало, за да не го ядат. Баща ми веднага подаде жалба в полицията и съобщихме на ветеринарите”, разказа дъщерята на свиневъда Венета Николова.

Ветеринарните лекари посъветвали стопаните да наблюдават животните. “Докторите казват, че когато прасетата поемат остатъци от заразено месо, заразяването с АЧС става най-лесно.

Инкубационният период е от 6 до 10 дни и наистина – след седмия ден прасетата ни се разболяха, а едно умря. Баща ми потърси помощ от ветеринарните доктори, взеха отново кръв и пробата излезе положителна. Унищожиха всичките ни животни”, каза Венета Николова.

Прасетата са били умишлено заразени от животновъд, чието стадо Източнобалкански свине преди време е било евтаназирано, убедени са Венета Николова и семейството й. През август БАБХ съобщи за огнище в този район и уточни, че вероятно животните са се заразили от диви свине, докато са пасли из горите и нивите. Точно от съображения за биосигурност прасетата на Петко Петков от две години се отглеждат затворени в стопанска постройка.

В полицейския участък в Смядово е подадена жалба от семейството, в която се твърди, че човекът, подхвърлил заразената кайма, е бил видян недалеч от свинарника. Петко Петков е предал на властите и остатъците от каймата.  “От завист и злоба са решили нарочно да заразят и нашите животни, защо само техните да са избити, защо не и нашите. Заради болестта се наложи да унищожим 86 прасета, готови за колене”, казва Венета.

Радостина Донева

Радостина Донева, председател на АРСИС-Шумен

Заместник-кметът на Смядово Иван Кюркчиев е запознат със случая. “За мен това е проява на тероризъм, утре могат да решат и хора да заразят по този начин”, коментира той.

“Вярвам, че полицията и прокуратурата ще подходят адекватно към този зловещ инцидент”, заяви и председателят на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня (АРСИС) – Шумен Радостина Донева.

“Станалото е недопустимо, това е биотерористичен акт. Надявам се случаят да остане изолиран, а виновникът да бъде заловен и наказан с цялата строгост на закона”, допълни Донева. По думите й, крайно време е стопаните да обединят усилия, за да опазят рядката порода Източнобалканска свиня. Макар това да е единствената съхранена аборигенна порода прасета у нас, популацията им се е свила от 55 000 животни допреди десетина години до 3000 и е застрашена от изчезване.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close