Бизнес форум на “Бултиш” ще събере български и турски фирми от Тракия

0

Българо-турски бизнес форум, на който ще се съберат фирми от географската област Тракия, ще организира тази година в Пловдив сдружението “Бултиш”. Ще работим в партньорсто с няколко бизнес организации, събщи председателят на Управителния съвет Донка Колева.

В бизнес форума ще вземат участие фирми от Южна България и европейската част от Турция. Планиран е и благотворителен концерт, приходите от който ще бъдат дарени на дом за деца, лишени от родителски грижи. Форумът е част от програмата за отбелязване на 20-годишнината от създаването на сдружението на български и турски бизнесмени “Бултиш”. В него членуват около 40 фирми от различни сектори – машиностроене, хотелиерство и туризъм, земеделие, търговия и лека промишленост.

Преди двадесетина години стокообменът между България и Турция бе за няколкостотин милиона долара, в момента достига 5 милиарда долара, посочиха от “Бултиш”. Представителите на турския бизнес обаче смятат, че е крайно време да се открие редовна авиолиния между Пловдив и Бурса, която много би улеснила двустранните бизнес връзки. Идеята е отпреди 7 години, като междувременно турската страна дори пожела да концесионира пътническите и товарните превози на “Летище Пловдив”. В момента преговорите са подновени. Целта е да бъде разтоварен въздушният трафик към Истанбул, а през Бурса да има авиовръзка за Анталия.

Нараства потокът на българските туристи към Турция, но въпреки интереса си все по-малко турски туристи посещават нашата страна. Причината е в девалвацията на турската лира, но и в изискването за визи при влизане в България. 100 евро струва тридневна екскурзия в България, а над 100 евро е цената за еднократна българска виза, обясни Ръфат Якуб, зам.-председател на “Бултиш”.

Инвеститорският интерес от страна на турски фирми към страната ни е постоянен. Наскоро Шахап Акташ, председател на Съвета на директорите на “Акташ Холдинг”, е убедил свои турски колеги да инвестират във фабрика за матрици край Пловдив, въпреки първоначалните им намерения да построят предприятието си в Румъния. Това е и основната ни цел – да подпомагаме бизнес отношенията между двете страни, подчерта Донка Колева.

Споделете.

Коментирайте

Close