Вкуси България със SlowTours.bg

Бил Гейтс е най-големият собственик на земеделска земя в САЩ

0

Милиардерът Бил Гейтс е най-големият собственик на земеделска земя в Съединените щати. Той притежава близо един милион декара земи, съобщи изданието на американските собственици на земя The Land Report, цитирано от сп. “Форбс”.

На фона на досегашните информации, че Гейтс купува земеделска земя във Флорида и Вашингтон, The Land Report разкрива, че милиардерът, чието състояние възлиза на близо 121 милиарда долара според Форбс, е създал масивен портфейл от земеделски земи в 18 американски щата. Той е собственик на 242 000 акра, което е 979 330 декара. Най-големите му притежания са в Луизиана (69 071 акра), Арканзас (47 927 акра) и Небраска (20 588 акра). Освен това той има земи и в западната част на Финикс, Аризона, които се разработват като ново предградие.

Според проучването на The Land Report, Бил Гейтс притежава земята директно и чрез компанията Cascade Investments – личен инвестиционен инструмент на милиардера. Другите инвестиции на дружеството са компаниято за безопасност на храните Ecolab, фирмата за търговия на дребно Vroom и канадската национална железница.

Интересите на Бил Гейтс в селското стопанство не са от сега. През 2008 г. Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ обяви че ще вложи 306 милиона долара безвъзмездно в насърчаване на високодоходно, устойчиво земеделие сред дребните фермери в Африка на юг от Сахара и Южна Азия. Фондацията допълнително инвестира в развитието и разпространението на супер култури, устойчиви на климатичните промени, както и в млечни крави с по-висок добив. Към момента не е напълно ясно как Бил Гейтс ще използва земеделската си земя.

Споделете.

Коментирайте

Close