Вкуси България със SlowTours.bg

Странджанският билков чай очаква европейска защита като ЗНП

0

Странджанският билков чай е поредният български продукт, който очаква да получи защита като защитено наименование за произход (ЗНП) по европейските схеми за качество. Група производители на култивираната билка вече започнаха подготовката на заявлението спецификация, което да представят първо пред аграрното министерстов, а след това и в Европейската комисия.

“Според регламента на ЕК, до една година ще имаме резултат и този факт ще отвори невероятни възможности пред чудодейната билка от Странджа, култивирана по отработена технология при най-подходящите почвено-климатични условия”, коментира Киро Проданов, който пръв открива безценните качества на Странджанския чай за международната фармацевтика и от осем години го култивира. Проданов отглежда чудодейното растение в странджанското село Варовник.

Странджанският чай е от епохата на терциера

Странджанският билков чай (Sideritis syriaca) е билка от епохата на терциера преди близо 60 милиона години, която е оцеляла след последния ледников период. Растението е ендемит и в България се среща само в Странджа. Устойчив е на планинските климатични условия и не се нуждае от грижи като прекопаване или пръскане, освен това има естествена устойчивост на студ, слана и лед.

Благотворните качества на Странджанския чай са доказани чрез биохимични анализи, проведени в Софийския институт по органична химия. Билката понижава риска от поява на ракови заболявания, мозъчен инсулт и сърдечни болести. Има благоприятен ефект при високо кръвно, предпазва от атеросклероза, укрепва имунната система, притежава антивъзпалителни свойства и има ободряващо действие.

В диво състояние билката е заплашена от изчезване, затова е вписана в Червената книга на застрашените видове в България и се отглежда в култивирано състояние. Тя може да вирее в 28 селища в Странджа и то без да се нарушават правилата за култивиране. “Ако чаят се култивира в район с по-ниска надморска височина, ще изгуби характерния аромат и свойства, също така няма да синтезира биоактивните вещества, които са присъщи за естествената му среда”, смята Киро Проданов.

Странджанският чай ще е вторият защитен като ЗНП продукт от Странджа

Ако защитата на Странджанския чай като ЗНП бъде успешна, той ще е вторият регистриран продукт от Странджа по европейските схеми за качество. Такава защита вече извоюваха производителите на Странджански манов мед. Пчелното млечице и пчелният прашец, произведени в Странджа, също може да получат защитен статут в Европейския съюз.

“От средата на април ще започнем продажба на малки туфички разсад за Странджански билков чай“, съобщи още Проданов. “Препоръчваме на всички, които имат свободни площи, да заявят нужните им бройки разсад. Ще получат пълна подкрепа за правилното отглеждане и добиването на качествена реколта”. Желаещите ще могат да получат неограничени бройки за следните селища в района на Странджа:

  • Община М.Търново – гр. М.Търново и селата Близнак, Бръшлян, Бяла вода, Визица, Граматиково, Евренозово, Заберново, Звездец, Калово, Младежко, Сливарово и Стоилово;
  • Община Приморско – Ново Паничарево, Китен, Веселие;
  • Община Созопол – Вършило, Индже войвода, Крушевец;
  • Община Средец – Близнак, Богданово, Варовник, Граничар,Тракийци, Факия;
  • Община Царево – Българи, Кондолово и Кости.

Споделете.

Коментирайте

Close