Болестта ксилела напада и райските ябълки, боровинките и лавандулата

0

Болестта ксилела фастидиоза, която досега се смяташе за най-големият враг на лозята, маслиновите дръвчета и цитрусовите гори, засяга стотици растителни видове. С новооткритите растения, домакини на патогена Xylella fastidiosa, тяхната бройка достигна 595, съобщи Европейският орган по безопасност на храните EFSA.

Новите растителни видове, за които е установено, че страдат от ксилела, са открити както в европейски държави (Франция, Италия, Португалия и Испания), така и в страни извън ЕС (САЩ и Иран). Новите растения включват обикновени декоративни, диви и търговски растения като райска ябълка, шам-фъстък и етерично-маслените лавандула и безсмъртниче, известно и като жълт смил или хеликризум.

Болестта ксилела унищожава цели масиви с праскови, сливи и бадеми. В Америка вече унищожи огромни площи с лозя и насаждения от киви. Само в италианската област Соленто са заразени маслинови гори върху 900 000 декара земя. Болестта е номер 1 в списъка на патогените и цяла Европа е под тревога. Преди 5 г. Европейският парламент одобри резолюция през май с искане Комисията да компенсира производителите за изкоренените дръвчета и загубата на доход, но и да засили изследванията върху опасната бактерия.

Споделете.

Коментирайте

Close