InVigor_Promo

Брекзит без сделка -катастрофа за британските фермери

0

Фермерите във Великобритания са изправени пред катастрофа, ако се стигне до Брекзит без сделка, макар че тежки времена чакат стопаните и при споразумение, смята ръководителят на Националния съюз на земеделските производители Минет Батърс. Ако страната напусне ЕС без споразумение, фермерите ще се сблъскат с нарастващи разходи и сериозни сътресения, посочи и британският министър на земеделието и околната среда Майкъл Гоув.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март, но във вторник, 15 януари, британският парламент отхвърли споразумението за излизане на Обединеното кралство, което премиерът Тереза Мей договори с Брюксел. Общо 432 депутати гласуваха против, а 202 се обявиха в подкрепа на сделката. Междувременно поисканият вот на недоверие не мина, а планът Б на Тереза Мей за напускане на ЕС ще се гласува на 29 януари.

Какви ще са последствията за британските фермери при Брекзит без споразумение?

Едно от тях е, че ще имат статут на трета страна и ще се сблъскат с високи митнически тарифи, за да продават стоките си в Европа. “Ние ще бъдем изтласкани от пазара”, посочи Батърс, цитирана от в. “Гардиън”, и даде пример с агнешкото, 40% от което Великобритания изнася за Европа. “Ако не разполагаме с този пазар за износ, какво ще стане? Тук няма да започнем да ядем повече агнешко месо.” Някои експерти прогнозират, че 25% и повече фермери още през първата година след Брекзит ще престанат да се занимават със земеделие.

1/4 от фермерите ще престанат да се занимават със земеделие още през първата година след Брекзит

Гоув предупреди, че Брекзит без споразумение ще засегне най-вече по-малките земеделски производители и хранителни предприятия. По думите му, ще бъдат въведени експортни мита и гранични инспекции, които ще забавят трафика през пристанищата. Много британски износители достигат до европейските пазари през тесния проток между британския град Доувър и френския Кале.

Минет Батърс и Майкъл Гоув
Минет Батърс и Майкъл Гоув Сн. Давид Хартли/Shutterstock

Британското правителство заяви готовност да похарчи над 118 млн. евро за допълнителни фериботи при вариант твърд Брекзит, но Гоув предупреди за последващи проблеми. „В момента в Кале няма гранични инспекционни пунктове. Макар да се надяваме, че французите ще предприемат стъпки за изграждане на капацитет там, малко вероятно е това да стане до края на март”, каза Гоув, цитиран от Евронюз.

Той също така предупреди, че при Брекзит без сделка ще бъдат въведени по-високи тарифи за износ на говеждо и овче месо, а
транспортните разходи ще нараснат. Правителството търси начини за смекчаване на тези разходи, но “все още никой не може да прецени реалното въздействие на твърд Брекзит върху производството на храни”.

Твърд Брекзит ще доведе до петкратен срив в цената на земеделската земя

Евентуален Брекзит без споразумение ще намали с една пета цената на земеделската земя в Обединеното кралство, прогнозират експертите по недвижими имоти Savills. Заради отпадането на системата на субсидии те очакват земеделските земи да са най-силно засегнатият сектор и цените им да падат с 3,6% на година. В същото време се очаква все повече фермери да решат да продадат земите, които притежават.

Резерви към плановете за нова системата на плащане за екологични услуги

От друга страна Минет Батърс има резерви към плановете на Майкъл Гоув да замени досегашната система на ЕС за субсидии на база земеделска площ към „публични средства за системата на обществените блага“, при която фермерите ще получават заплащане за екологични услуги. Законопроектът за селското стопанство на министъра на околната среда ще бъде изпратен в Камарата на лордовете този месец. Той предвижда сегашната система на субсидиране да бъде премахната в период от седем години, а новата система да се въведе постепенно.

Ще се стигне ли до търговска сделка със САЩ?

Както Батърс, така и природозащитниците са загрижени от евентуална търговска сделка със Съединените щати. САЩ заявиха, че са готови на такава стъпка, но само ако Обединеното кралство приеме американските стандарти за храните, които са много различни от британските. Подобна сделка ще има огромно въздействие върху фермерите във Великобритания.

Брекзит е само един от редицата ключови проблеми, пред които са изправени британските фермери в следващите 10 години. Предлага се данък върху червеното месо, за което е известно, че има значителен принос за изменението на климата. Междувременно иновативните компании по света създават алтернативи на млякото и месото, които започват да изяждат големи парчета на пазара. Генното инженерство и роботиката също представляват различни предизвикателства пред земеделските стопани.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close