ЕС и Китай подписаха сделка за храните със защитени географски означения

0

Европейският съюз и Китай постигнаха двустранно споразумение за защита на 100 европейски и 100 китайски имена на храни, сертифицирани с географски означения. Споразумението ще защити Пекин и европейския блок “срещу имитации и узурпация”, се казва в изявление на Европейската комисия.

“Очаква се това споразумение да доведе до взаимни търговски ползи и търсене на висококачествени продукти и от двете страни”, се посочва още в становището на ЕК. Споразумението включва защита на наименованието на европейски продукти, сред които основно сирената “Фета”, “Данаблу”, “Фета”, “Рокфор”, “Горгонзола” и “Пармиджано”, заедно с някои имена на масло, маргарин и зехтин като Kritis. В обхвата на споразумението влизат още плодове, зеленчуци и зърнени култури, шотландската сьомга, някои месни продукти като прошуто ди Парма, вината от испанския регион Кава, ирландско уиски и други.

От китайска страна са защитени портокали, оризово вино, бобови кълнове, китайската паста от боб Pixian, белият чай Anji, оризът Panjin, прочутият китайски лунен кейк, както и други храни и напитки. Сделката значително разширява броя на храните, защитени от географските означения, споразумение за които бе постигнато през 2012 г. Тогава Брюксел и Пекин се разбраха по отношение на едва десет продукта от ЕС и Китай. Новото споразумението се основава на ангажимент, поет на срещата на върха ЕС-Китай през октомври.
Китай Европа
“Продуктите с европейско географско указание са известни в целия свят заради качеството си. Потребителите са готови да платят по-висока цена, доверявайки се на произхода и автентичността им, което допълнително възнаграждава фермерите.

Това споразумение показва нашия ангажимент да работим в тясно сътрудничество с нашите глобални търговски партньори като Китай. Това е победа за двете страни, засилвайки нашите търговски отношения, облагодетелствайки нашия селскостопански и хранителен сектор и потребителите от двете страни”, коментира еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган, който подписа споразумението с китайския министър Чжун Шан.

Споразумението трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и Съвета на Европа, но се очаква да влезе в сила преди края на 2020-а година, се казва в изявлението на ЕК. То може да бъде разширено допълнително, за да обхване още 175 вида стоки с географско означение и от двете страни в рамките на следващите четири години след настоящото споразумение. През последните 12 месеца до август 2019 г. износът на селскостопански и хранителни продукти от ЕС за Китай е бил на стойност 12,8 млрд. евро.

Споделете.

Коментирайте

Close