Вкуси България със SlowTours.bg

Брюксел отваря европейския пазар за вино от Молдова

0

ЕС отваря изцяло пазара си за вино от Молдова

Европейската комисия предлага да се отвори напълно пазара на Европейския съюз за внос на вино от Молдова като мярка за облекчаване на трудностите, които Молдова  изпитва с износа на някои от традиционните си пазари.

„Пазарът на Европейския съюз е устойчива алтернатива и ще даде стабилност за лозаро-винарския сектор на Молдова. Тоталното отваряне на пазара на ЕС за вино от Молдова ще стане в момент, когато молдовските земеделски производители са в затруднено положение. Това показва, че ЕС освен  успешен икономически интеграционен проект, е и пространство на солидарност“ , заяви Дачиан Чолош , комисар по земеделието и развитието на селските райони .

През юни 2013 г. Европейският съюз и Република Молдова финализираха преговорите по историческо споразумение за асоцииране, което предвижда създаването на задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия. По този начин ще бъде насърчена икономическата интеграция на бившата руска република в ЕС. Споразумението за асоцииране се очаква да бъде парафирано на среща във Вилнюс, Литва, която ще се проведе през ноември.

Създаването на зона за свободна търговия предвижда пълна либерализация, без ограничение на пазара на ЕС за износ на вино от Молдова, отмяна на действащия режим на автономни търговски преференции, които предвиждат квота от 240 000 хектолитра вино годишно.

Споделете.

Коментирайте

Close