Вкуси България със SlowTours.bg

Проверяват за токсини броколи, фъстъци и индийско орехче

0

ЕС въведе строги мерки за храни от Индия, Китай, Индонезия и Нигерия

Европейската комисия въведе изключително строги мерки за вноса на храни от някои държави като Индия, Китай, Индонезия и Нигерия. Освен рутинния контрол по границите на ЕС, общността има списък с храни, които подлежат на засилен мониторинг за токсини.

През 2012 г. на територията на ЕС са били доставени 71 000 пратки на продукти, които не са от животински произход. От тях били взети 10 610 проби за лабораторен анализ и 7,1% от тях се оказали в нарушение на законодателството на ЕС. Достъпът на тези храни до европейския пазар е бил спрян.

Последно към списъка с рискови храни са добавени индийско орехче и броколи от Китай, както и индийско орехче от Индонезия. Брюксел смята, че те може да съдържат пестициди и афлатоксини. Заради множество нарушения през 2012 г., по-строги условия са въведени за внос на фъстъци от Гана и Индия, бамя и къри листа от Индия  и семена за диня от Нигерия. При внос те трябва да бъдат придружени с резултати от проби и анализи и от здравен сертификат, проверени от упълномощени представители в страната на произход.

Някои храни са постигнали добри резултати за съответствие с европейските норми и са били извадени от списъка на целевата група за контрол на вноса. Това са фуражни добавки и премикси от Индия (проверени за наличие на олово и кадмий), чили чушки от Перу (афлатоксини), лют червен пипер и лют червен пипер, продукти от всички държави извън ЕС (бои от Судан).

Споделете.

Коментирайте

Close