Вкуси България със SlowTours.bg

Педиатри изписват с рецепта плодове и зеленчуци

1

Лекари предписват плодове и зеленчуци против детско затлъстяване

Две болници в Ню Йорк са сериозно загрижени за детското затлъстяване и педиатрите там изписват рецепти за плодове и зеленчуци. В Lincoln Medical Center и болницата Harlem лекарите предписват допълнителна порция плодове и зеленчуци на хлапетата, страдащи от обезитет. Отпускането на тези плодове и зеленчуци става по четиримесечна пилотна програма, наречена Fruit and Vegetable Prescription (FVRx) която осигурява на пациенти със затлъстяване купони за пресни продукти от земеделските пазари и градските тържища.

По този начин здравните власти в САЩ ангажират все повече педиатри в борбата с детското затлъстяване. Службата по детско здраве в Джорджия предприе по-агресивни мерки, след като проучване от 2010 г. показа, че децата в Атланта са на второ място по затлъстяване в САЩ, веднага след малчуганите в Мисисипи.

Над 40% от хлапетата в Джорджия са с детско затлъстяване

Над 40% от децата в Джорджия са клинично затлъстели, което означава, че около един милион хлапета са пред риск от хронични здравни проблеми в зряла възраст – сърдечно-съдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане. В същото време, проучванията показват, че 75% от родителите на затлъстели деца не смятат, че те имат проблем.

През 2008 г. Child Policy Research Center съобщи, че 29,5% от малчуганите във Вашингтон страдат от детско затлъстяване. По специална програма в болница Seattle педиатрите изписват рецепти за плодове и зеленчуци подобно на колегите си в Ню Йорк. От 2012 г. в здравното заведение предлагат само напитки без захар. Там скоро ще организират и класове по отношение на храненето.  Болницата стартира и пилотна програма по градинарство тази година, превръщайки един изоставена хеликоптерна площадка в обществена градина за плодове и зеленчуци.

Лекари работят с ученици, за да намалят детското затлъстяване

За да насърчат здравословните хранителни навици, лекарите от Cleveland Clinic в Охайо работят с училищата. Така неотдавна там бе отворен фермерски пазар, за да може пресните плодове и зеленчуци да станат по-достъпни. „Заведенията за бързо хранене са по-близо от хранителните магазини до жилищните квартали, затова се опитваме да улесним правилния избор на храна“, казват от болницата.

Споделете.

1 коментар

  1. Спирулината спомага за нормализиране на теглото. Много учени твърдят, че спирулината е мощен антиоксидант. В тези водорасли има 25 пъти повече провитамин А от суровите моркови и 50 пъти повече желязо от органичния спанак. Спирулината е три пъти по-богата на витамин Е от пшеничния зародиш, а концентрацията на протеини в нея надвишава три пъти количеството на протеини в рибата, пилешкото месо и червеното месо.
    Естественият сладък вкус се дължи на комплексната захар – рамноза, която много лесно се преразпределя. Това е от изключително значение за инсулиновия апарат на панкреаса. В 1 гр сухи водорасли спирулина има 4 калории и почти никакво количество холестерол.
    Прием на спирулината
    А за профилактика на високото кръвно налягане служи гъбата рейши. Младата гъба рейши съдържа 3 -4 пъти повече органичен германий в сравнение с 90-дневна гъба рейши и над 40 пъти повече германий в сравнение с женшена. Когато консумираме гъбата – в кръвна влиза повече кислород и се предотвратява образуването на тромби, изчистват се холестеролните плаки и се нормализира високото кръвно налягане. Подобрява се кръвообръщението, като по този начин се подобрява храненето на клетките и се дава възможност на имунната система да се справя с вируси, бактерии и с ракови клетки още в начален стадий.

Коментирайте

Close