През април внимавайте за заболявания по пилото и пчелите

0

През април в пчелина винаги може да се проявят редица заболявания по пилото и пчелите: остър вирусен паралич, бактериални диарии, нозематоза (латентна форма), варовито пило, американски, европейски и мехурчест гнилец. Чести са случаите на отравяне с пестициди. Ето какво трябва да знаете и какви грижи да полагате за пчелите през този месец.

Особености в развитието на пчелните семейства

 • Климатични особености: времето е по-топло в сравнение с март; броят на дните с температура над 12 – 14°С се увеличава; продължителността на слънчевото греене нараства; независимо от затоплянето, денонощните температурни колебания са значителни (топли дни и студени нощи); все още има застудявания.
 • Медоносна растителност: цъфтят много ранни пролетни медоносни растения – овощни видове (вишна, череша, круша, слива, ябълка), върби, топола, бреза, конски кестен, мъртва коприва, глухарче, градинска ягода, репко и др. Отделянето на нектари прашец в природата е интензивно.
 • В живота на пчелните семейства настъпват съществени промени:
 1. Активното пролетно развитие на пчелните семейства.
 2. Поради топлото време и внасянето на повече прашец и нектар в гнездата, пчелите работнички хранят по-добре пчелната майка. Като резултат яйцеснасянето на майката се активира, количеството на отгледаното пило се увеличава – при силните семейства заема 5-6 пити.
 3. Пълно обновяване (“подмладяване’’) – до края на април умират старите зимували пчели и в пчелните гнезда остават само млади, излюпени през настоящата година.
 4. Поява на мъжките индивиди – търтеите.

Задължителни дейности на пчеларя

 • Осигуряване на оптимален обем и добра изолация на пчелните гнезда

Поради наличието на пило температурата в гнездото е 33-35°С. Променливото време през април налага пчеларите да подпомагат пчелите в поддържането на оптимален микроклимат в кошера. Изолационните материали зад преградната дъска се оставят в кошерите докато за тях има място. Овлажнелите се подменят със сухи.

 • Главен пролетен преглед
 • Началото на април е краен срок за извършване на главния пролетен преглед и отстраняване на установените нередности.Пролетно подбудително подхранване

През този месец продължава пролетното подбудително подхранване. Редовното подаване на малки количества храна (захарен разтвор 200-300 куб. см или разпечатване на 100-200 кв. см мед от питите) ангажира пчелите кърмачки в преработването й, в резултат на което отделят повече млечице и хранят по-добре пчелната майка.

С подхранването може да се извърши профилактика срещу нозематозата и срещу други констатирани заболявания.

 • Осигуряване на свободна площ, където майката да снася

Тази дейност е от особено значение за по-бързо развитие на пчелните семейства. За целта щият се по средните пити мед периодично се разпечатва. За по-лесното му усвояване от пчелите се напръсква с топла вода. Разпечатването на стария мед от една страна освобождава място за развитие на пилото и играе роля на подбудително подхранване, а от друга – с отстраняване на восъчните капачета се унищожават яйцата и ларвите на пчелната въшка.

 • Осигуряване на вода

Поради увеличеното количество на пилото, което пчелите отглеждат в пчелните гнезда през пролетния период, се повишава нуждата от вода. Ето защо, когато в близост до пчелина няма естествен източник на чиста вода, е необходимо да се постави поилка, за предпочитане с течаща вода.

 • Профилактично третиране срещу вароатозата
 • Пролетен профилактичен преглед на пчелните семейства

Съветите за пчелари са от най-новата книга “Сезонна работа в пчелина” на проф. Иванка Желязкова, ръководител на катедрата по пчеларство в Тракийския университет. Публикуваме ги с разрешението на авторката.

Споделете.

Коментирайте

Close