Вкуси България със SlowTours.bg

Историческа реколта от пшеница отчита МЗХ

0

България отчита най-високото производство на пшеница от 1980 година насам в размер на 5.6 млн. тона. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева след заседание на Консултативния съвет по зърното. Средният добив за страната е 494 кг./дка., като най-висок е отчетен в област Силистра– 568 кг/дка. „Качеството на пшеницата е по-добро от миналогодишното, като 43 % от добива е с много добри хлебопекарни качества“, подчерта министър Танева.

Заедно с предходния остатък от миналогодишната реколта, в страната ни има наличност от 6, 06 млн. тона пшеница. „Малко по-малко от 2 млн. тона отиват за вътрешно потребление за консумацията на хората, както и за осигуряването на фуража.

Танева пшеница

Страната ни отчита най-високи добиви от пшеница от 1980 г. насам, отчете министър Танева

Останалото количество, което е близо 69 % от общия добив, е за търговия и износ“, поясни Танева. Към днешна дата изнесеното количество пшеница е малко над 1 млн. тона , а над 3 млн. тона остават за търговия до следващата реколтна година.

Единственият по-лош показател спрямо 2015 година е този на средната цена на пшеницата, призна Танева. „По анализа за месец юли средната цена е с 15 % по-ниска от същия период през предходната година. Тенденциите съгласно фючърсните цени по международните стокови борси са за покачване. Надяваме се тази тенденция да стане устойчива и производителите да получат по-добра цена“, каза още министърът.

 

Споделете.

Коментирайте

Close