Вкуси България със SlowTours.bg

Нов случай на Африканска чума при дива свиня в област Добрич

0

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нов случай на Африканска чума по свинете при диво прасе в община Тервел, област Добрич. Това е вторият случай на заболяването у нас за 2019 година. Сигналът за умряло диво прасе в община Тервел е
подаден от директора на местното ловно стопанство на 22 февруари в Областната дирекция по безопасност на храните – Добрич.

БАБХ извършва постоянни клинични прегледи за Африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта в България. Създадени са инфектирана и буферна зони, които обхващат територии от областите Добрич и Силистра.

В двете области ще бъдат проведени заседания на областните и общинските епизоотични комисии за запознаване с актуалната епизоотична обстановка, мерките за контрол на болестта и създаване на организация за щателно претърсване за трупове на умрели диви свине. Ключови теми ще са биосигурността в свиневъдните обекти, биосигурността по време на лов, условията за придвижване и транспортиране на свине, както и санкциите при нерегламентирано отглеждане на свине в стопанства тип „заден двор“.

БАБХ напомня, че прасетата в стопанства „заден двор“ трябва да се отглеждат затворени и да нямат контакт с диви прасета. Ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия са ключови за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине.

Споделете.

Коментирайте

Close