Празникът на сланината и греяната ракия събра над 10 000 в Априлци

0

Празникът на сланината и греяната ракия събра над 10 000 души от цялата страна за осма поредна година в Априлци. Организира се от местното читалище “Светлина – 1895 г.” със съдействието на община Априлци, на родолюбиви местни жители и спонсори. Идеята на празника е опазването на старите български традиции като се представят типичните за района печена сланина и греяна ракия на фона на фолклорна музика, народно веселие, хора и хумор, каза Румяна Титерякова от туроператорската фирма “Арива травъл”.

Празник на сланината и греяната ракия Априлци
Празникът на сланината и греяната ракия събра над 10 000 души в Априлци

Атракция на празника е приготвянето в „големия чорбаджийски тиган” на т. нар. “Бабина гозба” – ястие с 30 кг сланина, 500 яйца и 30 кг праз лук. Посетителите имаха възможност да дегустират не само от чудната гозба, но и да се насладят и на други кулинарни специалитети – шишчета с печена сланинка, шарен боб в гърне, нервозни кюфтенца с много зеленчуци и люти чушки, печен бекон. Любимата на всички балканджии греяна сливова ракия наля топлота във вените, а местните пожелаха на гостите да се радват на крепко здраве през цялата година.

Празник на сланината и греяната ракия Априлци
Литри греяна сливова ракия с мед изпиха гостите на фестивала

Организаторите бяха подготвили различни конкурси – за
домашна ракия – “ароматна, идеална на градус, чудесна на вкус”, надпревара за най-вкусна и крехка сланинка, кулинарна изложба – базар за ястия със сланина, конкурс за детска рисунка “Празникът, видян през моите очи”. Победителите получиха награди и грамоти, а голямата награда – живо прасенце, зарадва победителя в конкурса за най-крехка сланинка.

Празник на сланината и греяната ракия Априлци
Дълги опашки се извиха край скарите за печена сланина

Споделете.

Коментирайте

Close