Фалира първият онлайн магазин за фермерски продукти

0

Първият български онлайн фермерски магазин Farmhopping фалира и прекратява дейността си. Като причина собствениците му изтъкват основно нуждата от големи инвестиции, неоправдани от малкия български пазар.

“В продължение на 5 години бяхме единственото място в интернет пространството, където можеш за секунди да поръчаш директно от производителите истинска, чиста храна, и да я получиш от фермата до дома си в рамките на 48 часа. На платформата ни присъстваха над 600 ферми и малки производители. Имаме над 20000 регистрирани потребители, от тях над 6000 са били клиенти на farmhopping. Доставихме над 40000 поръчки в цялата страна

Пет години по-късно трябва да признаем и, че желанието ни да сме винаги на първо място по иновативност и непрекъснато да подобряваме услугата си с изключително бързи темпове ни изигра лоша шега”.

“Фармхопинг” ООД е регистрирано на 15 октомври 2012 г. Съдружници са физически и юридически лица, сред които фондът за рискови инвестиции Eleven. “Досега инвестициите в компанията са над 500 000 евро, включително от Eleven, Seedcamp и няколко бизнес ангели от България и Великобритания. Само Eleven е вложил в дружеството 100 000 евро”, заявява през 2017 г. съоснователят на Farmhopping Орлин Радев пред в. “Капитал”.

Компанията работеше с 25% търговска надценка върху цената на продукта, определена от производителя. Доставките до клиента се правеха шест дни в седмицата, като дружеството използваше собствена логистика и услуги на куриерски фирми. Средната стойност на поръчката в платформата беше 60 лв. В началото на 2018 г. “Фармхопинг” започна доставки до адрес в цялата страна и планираше за пръв път да приключи годината на печалба.

“Мотивирани от ентусиазъм, амбициозност и добри намерения подценихме средствата, необходими за развитието на един нов пазар и нужната инвестиция в развитието на такава логистична база. И макар че предизвикателствата не ни плашат, не можем да продължим без нужните ни средства, за да развиваме платформата, а инвестициите, които ни трябват, не се оправдават в малкия български пазар”, посочват собствениците на Farmhopping в електронни писма до абонатите си.

Съобщение за спирането на фермерския магазин е публикувано и на електронната платформа с уточнението, че всички направени до момента поръчки за доставка след 4 октомври 2019 година ще бъдат анулирани, а парите ще бъдат възстановени. Преди 2 години “Фармхопинг” инвестира 30 000 лева в първия си физически магазин за млечни и месни продукти, зеленчуци, плодове и консерви в София. Той ще продължи дейността си.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close