InVigor_Promo

Забраняват продажба на месо и колбаси на нелегалните фермерски пазари

0

Продажбата на продукти от животински произход на нелегалните фермерски пазари и у нас се забранява заради болестта Африканска чума по свинете. Рестрикцията засяга храни като мляко, сирене, кашкавал, месо, колбаси, сланина, кайма, яйца, мед и други. Забраната не се отнася за фермерските пазари, които са регистрирани по Закона за храните в областните дирекции по безопасност на храните, а участниците в тях работят по изискванията на Наредба 26.

Заповед БАБХ

Заповедта на ОДБХ – софия изрично забранява нерегламентираните продажби на продукти от животински произход.

Изричната забрана за продажба на храни от животински произход извън магазините и легално работещите фермерски пазари вече е въведена със заповед на шефа на Областната дирекция по безопасност на храните в София Камен Николов.

БАБХ забрани свинско, месни заготовки и месни продукти по фермерските пазари

БАБХ обяви по-късно днес допълнителни мерки срещу разпространението на болестта Африканска чума по свинете чрез храни. Агенцията забрани предлагането на прясно свинско месо, месни заготовки и месни продукти, съдържащи свинско месо на регистрираните фермерски пазари в цялата страна. Целта е ограничаване разпространението на болестта чрез продажбата на прясно свинско месо и сурови продукти от свинско месо с неизяснен произход. Инспекторите от отдел „Контрол на храните” от съответните областни дирекции по безопасност на храните към БАБХ ще извършват засилен постоянен официален контрол на фермерските пазари в дните на провеждането им.

Досега нерегламентираните продажби на месо, сланина, сирене, кашкавал, яйца, мед и други продукти от животински произход също бяха забранени, но сега, с цел ограничаване на Африканската чума по свинете, затягаме още повече мерките и започваме по-чести проверки, коментираха за Агроновините от БАБХ. Вирусът на заболяването се предава лесно – чрез храни със свинско, опаковки, оборудване, автомобили, дрехи и други. Той може да бъде пренесен и в месо, колбаси, филета, суджуци, сухи мезета, маринована сланина, сандвичи с месо и т.н.

Фермерски пазари в момента легално се провеждат на няколко места в София, Пловдив, Варна,  Бургас и в почти всички останали големи градове в страната. В тях участват само производители на растителна и животинска продукция, които са законно регистрирани. За производителите на плодове и зеленчуци е достатъчно да са регистрирани земеделски стопани. Тези, които предлагат храни от животински произход и пчелен мед, е необходимо да са регистрирани по Наредба 26.

Заповедта на д-р Николов касае основно продажбите от нерегистрирани производители на сланина, яйца, мед, млека, кашкавали и сирена по пазари и тротоари, което се превърна в масова практика през последните години.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close