Вкуси България със SlowTours.bg

Дания ще избие 17 милиона норки заради нов щам на Covid-19

0

Около 17 милиона норки трябва да бъдат унищожени в Дания, след като във фермите за норки в страната е открита мутирала версия на коронавируса, която може да се разпространи и върху хората. Премиерът Мете Фредериксен заяви, цитиран от BBC, че мутиралият вирус представлява “риск за ефективността” на бъдеща ваксина срещу Covid-19.

Дания е най-големият производител на кожа от норка в света, а в страната има над 1000 ферми за развъждането на тези животни. Полицията заяви, че избиването им трябва да стане възможно най-скоро. През последните месеци в няколко ферми за норки в северния регион на Ютландия в Дания и в други части на Европа бяха открити случаи на коронавирус.

Случаите в Дания обаче се разпространяват особено бързо. Във фермите за норки там са открити пет огнища на новия вирус. Дванадесет души са се заразили, съобщиха властите. Премиерът Фредериксен определи ситуацията като “много, много сериозна”. Тя цитира правителствен доклад, според който е установено, че мутиралият вирус отслабва способността на организма да образува антитела, което потенциално прави сегашните ваксини в процес на разработка за Covid-19 неефективни.

“Имаме голяма отговорност към собственото си население, но с установената мутация имаме още по-голяма отговорност и за останалия свят”, каза тя на пресконференция. Испания унищожи 100 000 норки през юли, след като бяха открити случаи на коронавирус във ферма в провинция Арагон. Десетки хиляди животни бяха заклани и в Нидерландия, след като огнища на болестта пламнаха във ферми за норки и там. В момента се проучва как и защо норките са успели да се разболеят и да разпространят инфекцията.

Споделете.

Коментирайте

Close