Вкуси България със SlowTours.bg

Съд задължи ДФЗ да разкрие най-големите получатели на субсидии

1

Административният съд във Велико Търново задължи Държавен фонд “Земеделие” да разкрие имената на най-големите получатели на земеделски субсидии от 2007 г. насам. Става дума за първите 300 стопани, усвоили най-много средства.

Решението на съда е по дело по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), заведено от търновската юристка адв. Сева Памукчиева. Тя е поискала от ДФЗ да разкрие как се разпределят европейските субсидии за земеделие, но е получила отказ. Сега съдът задължава фонда да отговори на искането й по ЗДОИ като разкрие имената на хората, получили най-много средства от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и от Европейския фонд за гарантиране в земеделието.

“Една от най-големите несправедливости в България е начинът, по който се разпределят европейските фондове в земеделието. Държавата има земя и то плодородна, но тя е станала жертва на едни огромни земеделски производители. Парите на европейския данъкоплатец се наливат в стопанствата на хора, които обработват десетки и стотици хиляди декари земя. Ако имаш такъв голям ресурс, е абсолютно нелогично да имаш необходимост от допълнително субсидиране”, коментира пред търновския в. “Борба” адв. Памукчиева.

Споделете.

1 коментар

Коментирайте

Close