InVigor_Promo

Дания вдига ограда за 10,6 милиона евро срещу Африканската чума по свинете

0

Дания ще строи ограда по южната си граница, за да спре Африканската чума по свинете от Германия. Съоръжението е срещу преминаването на диви свине, съобщи общественото радио NPR във Вашингтон. Оградата ще струва 10,56 млн. евро, ще е висока 152 см и дълга 64,37 км. Природозащитниците обаче се опасяват, че оградата не само няма да спре пренасянето на болестта, но и ще навреди на дивата природа в региона.

В Дания живеят около 12 милиона прасета, почти два пъти повече от населението на страната. Експортният пазар на свине възлиза на около страната възлиза на около 4,38 млрд евро годишно. Местните свиневъди са много притеснени за животните си, тъй като Африканската чума по свинете е болест, за която все още не е открита ваксина.

Фермерката Берит Нисен в Южна Дания кара посетителите в стопанството й да сменят дрехите и чорапите си, да си измият ръцете и сложат калцуни, преди да влязат и разгледат част от нейните 10 000 прасета. “Трябва да сме сигурни, че не пренасят болести”, обяснява тя. Африканската чума по свинете още не е ударила Дания, но миналата есен тя бе засечена при диви свине в Белгия. Огнищата се разпространяват в Китай и Източна Европа.

Едно огнище във ферма като на Нисен би означавало унищожаване на цялото стадо. Дори една дива свиня да бъде намерена с Африканска чума по свинете в Дания, износът на свинско месо в повечето страни извън Европа ще спре напълно, а потенциалните загуби ще са около 1,31 млрд. евро годишно. Съгласно правилата на Европейския съюз, датските земеделски производители, които работят на безопасно разстояние от огнището, могат да продължат да продават в Европа. Но това неминуемо ще доведе до спад в цените. на свинското. Нисен казва, че този сценарий може да й струва близо половин милион евро годишно. 

Прасе
Фермерката Берит Нисен

Когато Африканската чума по свинете се пренася на нова територия, какъвто беше случаят в Белгия, това най-вероятно се дължи на човешката дейност. Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) илюстрира как ловците, фермерите или дори хората, излезли на пикник, могат да разпространят болестта чрез замърсено оборудване или храна. Вирусът на чумата може да се разпространи със скорост от около 8 до 16 км на година.

Това е и причината Дания да реши да сложи ограда, чието строителство започна на 28 януари. Идеята за съоръжението дойде от политиците, подтиквани от свиневъдния сектор и от бившия министър на околната среда и храните Есбен Лунде Нансен. Бент Расмусен, главен лесовъд в Датската агенция за природата, е натоварен с проектирането на оградата. Според него основен е факторът време, тъй като популацията на дива свиня в Европа се увеличава.

“Има много диви свине в Германия, казва той. – Но в Дания са малко, не повече от 100-200. И понеже са малко, това дава възможност за предотвратяване на разпространението на болестта. От друга страна, ако оградата предпазва от дивите глигани, тя трябва да позволява на други диви животни и хора да преминават свободно. Затова ще бъде достатъчно ниска, за да прескачат елените, а малките отвори на всеки 100 метра ще позволят на малките бозайници като лисици, зайци и видри да преминават през тях”, казва Расмусен.

Притесненията обаче са, че оградата няма да спре дивите свине – на места е прекъсната там, където минават пътища и пътеки. Освен това дивите свине могат да плуват и по този начин лесно да преминат през тесния фиорд, разделящ Дания от Германия. Оградата ще бъде комбинирана с други мерки като камери, обществени кампании и почти неограничен лов на диви прасета. Защитниците твърдят, че всичко, което може да намали потенциала за заболяване, си струва да се опита. Но други смятат, че оградата няма смисъл.

Миналото лято у нас започна изграждането на телена ограда с дължина над 130 км срещу дивите свине от Румъния, където заради вируса на Африканската чума по свинете бяха избити хиляди животни. Междувременно полските власти се отказаха от изграждането на ограда срещу болестта. Проектът предвиждаше ограда с дължина над 1100 км по границата с Украйна, Русия и Беларус. Полският министър на земеделието Ян Ардановский обаче се позова на становище на EFSA, според което дългите огради не вършат работа в борбата с Африканската чума. Вирусът на заболяването се появи в Полша преди пет години.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close