Вкуси България със SlowTours.bg

Дървата и пелетите за огрев у нас са най-скъпи в ЕС, кой има интерес?

0

Цените на дървата за огрев и пелетите у нас станаха баснословни и са най-високите в Европейския съюз, алармират от бранша. Дървопреработвателите искат да се освободи още ресурс за сечи, но експерти предупреждават, че това не само няма да реши проблема, а ще увеличи и без това главоломните печалби на дърводобивните фирми.

Веселин Камбуров

Веселин Камбуров

Към момента цените на пелетите са 450 лева на тон, скочила е и цената на кубик дърва за огрев. “Наблюдава се изкуствен дефицит на дървесина, дървата за отопление са с пъти завишени от нормалното, даже въобще ги няма”, коментира собственикът на дърводобивната фирма “Върбица лес” в Гоце Делчев Веселин Камбуров, който е в Управителния съвет на Сдружението на дървопраработвателите в Пиринско.

В обръщение през Фейсбук профила си той моли за съдействие премиера Стеефан Янев и земеделския министър проф. Христо Бозуков “да не оставяме хората без отопление в този сезон, когато трескаво се запасяват за зимата. Стига сте свиквали експерти лобисти, които защитават собствените си интереси, не може човек с 300 лв. пенсия да си купи дърва и пелети за 1000 лв., нужни му за отопление през зимата”, посочва Камбуров.

Цени на дървесинатаОт името на Сдружението на дървопраработвателите в Пиринско, в което участват около 50 фирми и предприятия, той предлага да се премахнат таксите за дървоодобив от отгледни сечи както за местното население, така и за фабрики, които произвеждат пелети и не правят износ. “В България има хиляди кубици, които гният и съхнат в отгледни сечи.

Тези сечи ще подобрят състоянието на българските гори. Държавата трябва да вземе спешни извънредни мерки и само за дървесината от отгледни сечи да премахне таксите. Така ще бъдат задоволени хората, които немогат да си купят дърва и пелети”, посочва Камбуров. “Държавата има запаси, а и има хиляди кубици в тези отгледни сечи, които гният. Просто трябва държавническо решение”, настоява браншовикът.

Проф. д-р Христо Бозуков

Проф. д-р Христо Бозуков

Земеделският министър проф. Бозуков е разпоредил на директора на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев да проучи казуса и да изиска становище от всички ключови играчи, както и да организира среща за динамиката на пазара. По думите на Дунчев, на пръв поглед завишеното търсене на дървесина на международния пазар, включително след затваряне на пазара на Украйна, е положителен икономически сигнал.

“Търсенето и цените в Германия са нараснали с над 50%”, посочва Дунчев. Но по думите на експерти от Лесотехническия университет, “нашите играчи в момента правят зверски печалби и искането им държавата да освободи още ресурси има за цел тези печалби да нараснат още”.

На американския пазар балонът с цената на строителната дървесина вече започна да се пука. В средата на година ĸoнтpaĸтитe зa дocтaвĸa сe тъpгyвaха cpeщy $996,20 зa xилядa фyтoви дъcĸи (305 мм нa 305 мм нa 25,4 мм) — пpи peĸopднитe $1 711,2 в нaчaлoтo нa мaй. Cпoт цeнитe нa дъpвeния мaтepиaл cъщo нaмaляха.

Cпopeд Rаndоm Lеngthѕ, ĸoятo пoддъpжa индeĸc, през юни тe ca нaмaлeли cъc $122 дo $1 324, нaй-гoлeмият ceдмичeн cпaд в иcтopиятa. Toй идвa caмo шecт ceдмици cлeд peĸopднoтo пoвишeниe нa индeĸca oт $124. Peзĸият cпaд пoдcĸaзвa, чe cтaвa въпpoc зa бaлoн, ĸoйтo ce e cпyĸaл, но ocтaвa oтвopeн въпpocът c ĸoлĸo щe ce cpинaт цeнитe. Bъпpeĸи cпaдa oт 42%, тe ocтaвaт тpи пъти нaд нивaтa, ĸoитo ca типични зa ceзoнa.

Споделете.

Коментирайте

Close