Вкуси България със SlowTours.bg

Очакват се по-високи изкупни цени на полски домати, краставици и пипер

0

Изкупните цени на доматите, краставиците и пипера полско производство това лято ще са по-високи от миналата година, прогнозират анализаторите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство – САРА към Института по аграрна икономика при Селскостопанска академия.

Изкупните цени при доматите за настоящата 2020 г. по предварителни прогнози ще скочат с 10% за доматите полско проиизводство и 7% при оранжерийните. Средно за 2020 г. изкупните цени на полски домати се очаква да бъдат 0,66 лв./кг, а при оранжерийните – и 1,13 лв./кг.

Текущите прогнози за средните изкупни цени на краставиците през 2020 г. са също да нараснат в сравнение с 2019 г. При полските краставици изкупната цена се очаква да е около 0,88 лв./кг (+16% в сравнение с 2018 г), докато за оранжерийни краставици средногодишните изкупни цени ще бъдат около 1,45 лв./кг (+15% на годишна база). Данните от НСИ при пипера за изкупните цени показват повишение с около 12% през 2019 г., в сравнение с предходната година и са 0,76 лв/кг. Очакванията на САРА за новата реколта са изкупните цените да останат на тези равнища.

Цените на дребно през март намаляват почувствително при доматите и по данни на САПИ са около 2,85 лв./кг. При краставиците почти не се отчита спад в цените на дребно. Цените през април ще останат високи най-вече заради сътресенията по веригата от производителя до търговците на дребно. Изкупните цени при домати се прогнозират на 1,40 лв./кг, краставици – 1,70 лв./кг, прогнозират от САРА.

Март 2020 г. донесе временно намаление на цените на домати и краставици в Европа. Причина за това е масовото излизане на нова реколта, облагоприятствано от меката зима. Затрудненията в доставките заради мерките на страните в Европа за предпазване от корона вируса също спомогнаха за наблюдаваната ситуация. Цените на домати на едро в ЕС през март са с 6% под тези от февруари и с 2% над средните за последните 5 години. Те са на равнища от 1,02 евро/кг. Цените се очаква да се движат в диапазона 1-1,15 евро в следващите седмици.

През март цените на зеления пипер в ЕС продължават да поддържат високи равнища под давление на общото покачване на зеленчуковите цени. Цените на едро в Испания са около 1,34 евро/кг, което е почти същото като месец по-рано. Цените на едро на сладкия пипер в Турция нараснаха с 25% до 0,65 US$/кг на месечна база, но в края на март тръгнаха надолу и ще останат между 0,5-0,6 US$/кг в следващите 2-3 седмици.

Цените на едро на краставици през март се понижават с около 10% на месечна база. Цената на дълги краставици от Полша, която се очертава като важен производител в ЕС е около 1,15 евро/кг. В Турция цените също поевтиняват и от място цената е 0,52 US$/кг.

Споделете.

Коментирайте

Close