Вкуси България със SlowTours.bg

Съборът на овцевъдите край Лясковец стана вторият Рожен

0

Традиционният събор на овцевъдите край Петропавловския манастир до Лясковец се превърна във втори Роженски събор. Седмото му издание тази година бе посетено от над 130 000 души и според организаторите то е най-успешното до момента. Съборът бе открит в духа на народните традиции – кукери от благоевградското село Полена прогониха злите сили, а след това засвириха калоферските гайдари и оркестър „101 каба гайди”.

Съборът бе официално открит от изпълнителния директор на Държавен фонд “Земеделие” Живко Живков, кмета на община Лясковец Ивелина Гецова и съпредседателя на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев. На събитието присъстваха посланици и дипломати, както и представители на браншови организации от над 17 страни.

Съборът премина под мотото “Българските храни от български суровини” като във фокуса бе насърчаването на потреблението на овчи и кози продукти и производството им от български суровини. Над 200 изложители от цялата страна – фермери, производители на месни и млечни продукти, фирми за селскостопанска техника, оборудване и фуражи, както и производители на биохрани участваха в събора.

На поляните край Петропавловския манастир бяха показани над 16 породи овце, 8 породи млечни кози, различни видове овчарски кучета, коне тежковози, магарета. В първия ден се проведоха атрактивните състезания по доене на и ръчна стрижба на овце. В почивните дни съборът продължи с фермерски състезания по обезкостяване на агнета, доене на овце, теглене на товари от коне тежковози. В занаятчийското изложение се включиха 60 майстори, а над 2000 изпълнители пяха и танцуваха на сцените на Националния фолклорен конкурс “Заблеяло ми агънце”.

Сделки за над 75 000 лева са сключили фермери на аукцион за чистопородни овце и кози. Десетки български животновъди, преработващи собствено мляко, представиха директно своите продукти в изложението на храни от овче и козе мляко. Гости на изложението бяха и румънски производители на сирене и кашкавал.

Седми национален събор на овцевъдите

В събора се включиха и румънски производители на сирене

Салих Райф паша от смолянското село Бориково демонстрира традиционен метод за обработка на овче мляко. След издояването на овцете млякото се поставя в дървена каца, без да се подгрява или обработва термично. То се подсирва не много гъсто в самата каца, като сместа се нарича “матан”. След това се бърка в продължение на 1 до 1,5 часа. После се изсипва в казан, събира се маслото и се мие от матана, който се подгрява в друг казан на водна баня до 36°с, отделя се сиренето и после се прецежда. На другия ден от суроватката се вари извара.

Изварата и сиренето се смесват и посоляват, като така престояват 24 часа, след това се пълнят в мях, който се прави от кожа на бяло шиле с вълната навътре, остригана до 1 см. Полученият продукт се нарича брънза, известен още като мяхово сирене. Освен брънза, родопската мандра предлага още бял старец, който се прави от масло и извара, и синдермьо – масло, сирене и царевично брашно. Други производители предложиха пресни и зрели сирена от козе и овче мляко, както и парен кашкавал.

Седми национален събор на овцевъдите

Организаторите на събора подеха инициативата “В търсене на изгубения вкус”

Организаторите на събора подеха инициативата “В търсене на изгубения вкус” за насърчаване на консумацията на овчи и кози продукти от български суровини. “Пазарът е пълен със заместители и имитиращи продукти, които вредят на здравето на нас и децата ни. В хотели и ресторанти ни сервират растителни продукти за животински. Купуваме вносни продукти с неизвестен произход за сметка на продуктите с българско качество.

Убиваме българското овцевъдство. Нека променим това!”, подчертаха от НОКА. Инициативата “В търсене на изгубения вкус” бе подкрепена от евродепутата Момчил Неков, член на комисията по Земеделие и развитие на селските региони в Европейския парламент. Той беше специален гост на откриването на събора и покани всички овцевъди и козевъди да се съберат на 2 юли в София.

Седми национален събор на овцевъдите

Съборът премина под мотото “Българските храни от български суровини”

Целта е да изготвят заедно национална стратегия за двата сектора, защото по този начин ще се даде възможност за развитието им,  запазване на поминъка и използване потенциала на продуктите от овче и козе мляко, и месо.

Само преди седмица Европейският парламент подкрепи увеличаването на помощи за секторите овцевъдство и козевъдство в новата Обща селскостопанска политика. Съвсем скоро се очаква въвеждането у нас на термина за качество „планински продукт“, който ще даде възможност за осигуряване на по-добра видимост на продуктите и осигуряване на пазари.

Националният събор на овцевъдите се организира от 2011 г. насам от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Седми национален събор на овцевъдите

Седми национален събор на овцевъдите

Споделете.

Коментирайте

Close