Вкуси България със SlowTours.bg

Държавата отдава под наем хижа на Витоша за 77 лв.

2

Хижа Есперанто на Витоша се дава под наем срещу месечен наем от 77 лева. Толкова е минималната сума, от която ще почне наддаването на таен търг. Обявлението е публикувано на страницата на Министерството на земеделието и храните, в чиито активи се намира хижата на Витоша. Тя е публична частна собственост и ще се даде под наем за възмездно ползване за период от 10 години.

Заповедта за отдаването на хижа Есперанто под наем е издадена на 22 декември м. г. от аграрния министър Десислава Танева. От обявлението става ясно, че за да се определи на 77 лева без ДДС началната наемна цена на хижата, е правена оценка от лицензиран оценител на недвижими имоти.

Хижа Есперанто

Преди време хижата се е ползвала от НД „Зелени патрули“

Хижа Есперанто още е известна като „Хижата с керемидките“. Построена е през 1959 г. в местността Каранова ливада на 1403 метра надморска височина. Разположена е на поляна, заобиколена от гъста широколистна гора. Хижата е водоснабдена и електрифицирана. По пътеката към нея, като се идва от х. Момина скала, е отбивката за Боянския водопад.

Базата е със 70 кв. м. От публикуваните в интернет снимки  от 2012 г. се вижда, че хижата представлява сграда на етаж и половина. В нея има механа, две спални помещения с общо 11 легла, баня и тоалетна, облицовани с теракот и фаянс.

Отоплението е от печката в столовата, която работи на дърва. На поляната са направени дървени пейки и маси, поставена е и люлка, която може да се използва и от възрастни. В близост има уединено изворче с чешма.

Хижата се е ползвала от националното екоорганизация „Зелени патрули“. В обявлението на министерството е записано, че ако се прави ремонт на хижата, той е за сметка на наемателя, а направените подобрения ще останат за МЗХ като принципал.

Споделете.

2 коментара

  1. Гери on

    Мария, това е линка към обявлението на М-во на земеделието.
    http://www.mzh.government.bg/bg/ministerstvo/trzhni-proceduri/

    Предполагам, че хижата е в разруха и ще трябва да се инвестират доста пари, за да привлече туристи. А всички подобрения ще са за сметка на наемателя и после министерството си получава ремонтиран имот плюс наема, който са прибрали.

Коментирайте

Close