Caryx

Японска ферма замества човека с машини

0

Напълно роботизирана ферма за зелени салати е на път да отвори в Япония в средата на годината по проект на местна компания. Това е нова стъпка в развитието на земеделието, която може да промени ситуацията в селскостопанския сектор в бъдеще. Идеята е в новото стопанство изцяло да липсва човешка намеса и всичко да се извършва от машини.

Според много хора това е следващата стъпка към модернизирането на селското стопанство. По този начин много от хората, ангажирани в този бранш, ще могат да бъдат преместени на други работни позиции, където има недостиг на трудова сила. За държави като Япония това е от особена важност, защото населението там застарява и е важно човешката работна ръка да бъде правилно разпределена.

Според прогнозите, роботизираните ферми още в самото начало ще вдигнат добива двойно, а след предстоящите модернизации количеството на реколтата може да достигне невиждани размери. Японците възнамеряват да започнат с ферми за различни видове зелени салати. Иновациите ще позволят производството да нарасне от 21 000 марули на ден, както е в момента, до 50 000. Това съобщават от фирмата инвеститор „Spread“ и уточняват, че намеренията им са това количество да нарасне до половин милион марули дневно в рамките на следващите 5 години.

Японска ферма

Ферма за марули – Камеока, префектура Киото, през 2012 г. Сн. AFP/Getty

Единствената човешка намеса ще бъда при засяването на семената, а всичко останало ще бъде извършвано от машини. Технологиите би следвало да се справят с поливане, торене, борба с болести и неприятели, изрежда в. „Гардиън“.

Разработчиците казват, че не искат да изместят хората от селско стопанството. Целта по-скоро е хора и машини да работят заедно и да си помагат. Авторите на идеята са на мнение, че по този начин ще бъде привлечен интересът на младите хора към селскостопанския бранш.

Технологични гиганти като „Panasonic“ вече са разгледали в детайли проекта за новата ферма, защото им се струва интересен и перспективен.

Роботите в този вид ферми няма да приличат на същества от научно-фантастични филми, а по-скоро на поточни линии с прикачени механизирани ръце, които да могат по-лесно да окачествяват и сортират продукцията. По този начин процесът ще се ускори многократно, ще бъде извършван и по-качествено.

Машините навлизат с бързи темпове в японското производство и според проучванията през 2035 г. половината длъжности, които в момента се изпълняват от хора, ще бъдат заместени от машини.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close