BASF Priaxor

Дестилериите ще изкупят максимално количество розов цвят

0

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Това стана ясно след тричасова среща на министъра на земеделието Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати.

В момента повечето дестилерии работят на максимални обороти като изпълняват договорите си с регистрирани производители. При възможност и свободен обем те поеха ангажимент да изкупят и още количества.

През последните дни десетки стопани изсипаха розов цвят и блокираха ключови републикански пътища като обявиха, че спират розобера, тъй като изкупните цени са паднали до 1,80 лева за килограм и те работят на пълна загуба. “Загуба е, когато продаваш на цена по-ниска от себестойността. Не вярвам някой от въпросните розопроизводители с реални документи да успее да докаже, че работи на загуба.

Повечето от тях не са платили една стотинка данък, а искат от държавата. Първо да бъдат коректни”, коментира собственикът на розоварна Веселин Ганчев. От Българската национална асоциация “Етерични масла, парфюмерия и козметика” също настояват браншът да излезе на светло.

Румен Порожанов рози

Румен Порожанов призова изкупната цена на розите да е достойна

Проблемите тази година са следствие от свръхреколта от розов цвят, която се дължи на ръст на насажденията с 22% за последните 2 г. и добри климатични условия, казаха участниците в срещата с министър Порожанов. Освен това има и значителни количества непродадено розово масло от миналата година. Това е довело и до натиск върху изкупните цени и намалението им спрямо предходни години.

Министерството не може да определя изкупни цени, но моят апел към преработвателите е цената да покрива себестойността и не по-малко от минималната печалба за производителите, призова министър Порожанов. За да бъдат подпомогнати стопаните в кризисната ситуация ще бъде отпусната и държавна помощ de minimis. Тя обаче може да бъде предоставена само на регистрирани земеделски производители.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close