Шеф Чакъров ще учи деца да готвят здравословно на екофестивала в Садово

0

Топ готвачът Росен Чакъров ще учи деца и техните родители да приготвят вкусни и здравословни ястия от сезонни български плодове и зеленчуци.  Кулинарната работилница ще отвори в Садово, където на 24 май в 10,45 ч. пред сградата на общината се открива тазгодишното издание на Фестивала на еко- и биопроизводителите и арттворците. Ден по-рано Садово ще е домакин на традиционния Празник на фъстъка.

Фестивалът на еко- и биопроизводителите и арттворците се проведе за пръв път миналата година с участието на близо 40 изложители, обединени около натуралното, родното и традиционното, припомни кметът на община Садово Димитър Здравков. Тази година гостите на феста отново ще опитат чисти зеленчуци и здравословни храни, приготвени от изложителите, ще се порадват на красиви арт творения, ще присъстват на интересни презентации и беседи на лектори с богат практически опит в природосъобразното и биодинамичното земеделие.

Акцент във фестивала тази година са безплатните детски работилнички, наречени „Децата – цветовете на дъгата“. „Идеята на нашите творчески занимания на открито е да насочим вниманието на малчуганите и техните родители към природата. Затова и всички дейности, посветени на малките, са под лъчите на слънцето, сред зеленината и пролетното изобилие“, каза Нели Дакова, организатор на фестивала.

Шеф Росен Чакъров

Шеф Росен Чакъров ще учи децата да готвят здравословно

Децата ще научат за пътя на хляба от нивата до трапезата, за кръговрата на зърното, как се меси и пече. Ще имат възможност да засеят семенца от най-древното зърно лимец и да направят свои хлебчета, които ще изпекат в подници на жив огън.

Малките ще изработват табелки, на които ще рисуват дърво, лист, цвят, плод и неговите семки. „Така ще ги запознаем с някои дървета, колко кислород  произвеждат и защо са толкова важни за нас и климата“, поясни Нели Дакова.

Шеф Росен Чакъров ще посвети децата и техните родители в тайните на  истинската и чиста храна на 24 май от 13.00 до 14.30 ч. Още кулинарни изненади очакват малчуганите с Десислава Миткова („Домашна пекарна” – Варна), която ще ги научи да приготвят хрупкави сушени крекери.

Мариана Тодорова от Димитровград ще покаже на малките как се изработват здравословни бонбони от сушени плодове и ядки. По време на фестивала децата ще научат за лечебните свойства на българските билки, ще изработват торбички с ароматни лечебни растения, ще могат да си направят и декоративни възглавнички с лимецови шлюпки.

„Сред тази богата палитра от аромати, цветове и звуци разстиламе шалтетата и одеялата, грабваме четките и боите, и преместваме морето на поляната, защото ще рисуваме върху платно с дължина 3.50 м, което оформихме като вълна и нарекохме „Цветовете на дъгата”, обясни организаторът на фестивала. Тук всяко дете може да прояви творческите си умения и да рисува с пръсти, четки и бои, както и да усвои мокра техника за рисуване върху картон.

В чест на Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост организаторите на феста ще запознаят децата с първата българска азбука – глаголицата и смисъла на всяка глаголическа буква, и ще ги научат как да изписват имената си с тези букви.

Фестивалът на еко- и биопроизводителите и арттворците ще продължи до събота включително, когато инструкторът Мариана Тодорова ще занимава децата с йога на поляната.  Входът за фестивала е свободен.

Някои от лекторите:

Татяна Благоева от Варна, ученичка на Мария Тун, превела на български книгата й за биодинамичното земеделие,  ще направи обзор в тенденциите и развитието на екологичното земеделие по света и в България и ще сподели опита си за почвеното плодородие и какво дава то в природното и сертифицираното земеделие.

Любомир Хаджийски, занимавал се дълги години с биоземеделие, ще разкаже за своята практика в изграждането на лехи и как една почва може да бъде богата и плодородна, без използавенто на конвенционални химически препарати и техника.

Димитър Стоянов (Чичо Митко), биофермер от Бачково, ще запознае посетителите с биологичната защита на растенията от неприятели и болести.

Иван Попов от Общинска служба земеделие – Видин ще засегне наболялата напоследък тема за резитбата на дървесни видове в градска среда и ще представи основните закономерности в ашладисването, резултат на над 25-годишен опит. Той превежда на български език „Революцията на една сламка” на Масанобу Фукуока.

Някои от партньорите:

Фестивалът на еко- и биопроизводители и арттворците тази година си партнира с Фестивал за свободна размяна на семена, организиран ежегодно в Елин Пелин от „Зеления отбор”, които ще гостуват на феста в Садово и ще разкажат за дългогодишната си дейност по създаване на „Българска банка за семена”. По време на участието си ще зарадват посетителите със семена от традиционни, прави и чисти български сортове, които ще раздават безплатно.

Партньор е и частното екоучилище „Слънчев лъч”. Оттам ще запознаят гостите с екообразованието в училището и ще споделят опита си в изграждането на зеленчукови градини и грижата за тях в училищна среда.

Още информация

Повече подробности можете да намерите на страницата във Facebook:

Фестивал “Еко, Био Производители и Арт Творци Садово: 24, 25 и 26 май 2018”
(https://www.facebook.com/festival.eco.bio.proizvoditeli.i.art.tvorci/)

Информация за събитието:

https://www.facebook.com/events/165259147451697/

E-mail: [email protected]

Тел. на организатора: 0899 356 643, Нели Дакова

Споделете.

Коментирайте

Close