Вкуси България със SlowTours.bg

От вино, отлежало в амфори, до вина от боровинки и арония на „Винария 2020“

0

Хилядолетните традиции във винопроизводството, смели купажи и силен маркетинг в направата и предлагането на вино показаха най-младите български изби на тазгодишната изложба „Винария 2020“ в Международен панаир – Пловдив.

Макар че големите винпроми отсъстваха и тази година, малките бутикови изби отбелязаха ярко присъствие, което далеч надхвърли традиционните схващания за класическо вино. Вино, отлежавало в глинени съдове, подобни на амфори и наречени от грузинците квери, получи приз за нов продукт на българския пазар. То е създадено от технолозите на избата „Better Half“, чиито лозя заемат площ от над 400 декара в района на в старозагорското село Змеево.

Квери вино Better Half

Глинените „яйца“ квери, в които отлежава виното на „Better Half“ Сн. Gourmetfriday.com

Основателят на избата Николай Далаков има богат опит във винарството – той е икономист от Университета в Будапеща и с „Международни икономически отношения“ от УНСС, но с магистърска степен по управление и маркетинг на винената индустрия от престижната International Organisation of Vine (OIV) в Париж. Участвал е в изграждането и цялостната визия на някои от най-големите изби в България – „Катаржина“, „Менада“ и „Мидалидаре“. Бил е генерален директор на „Белведере кепитъл мениджмънт“, част от френската холдингова група „Белведере SA“. „Накрая реших да направя нещо с по-малки обеми, за да въплътя в пълна степен своето виждане за винопроизводството“, казва Далаков, който е и Доктор хонорис кауза на Тракийския университет в Стара Загора.

Николай Далаков, Better Half

Николай Далаков Сн. „Better Half“ /Facebook

Той е сред малкото български винопроизводители, които възраждат грузинската традиция виното да отлежава в глина. Методът, включен в световното културно наследство на ЮНЕСКО, е на почти 8 000 години – гроздовият сок се съхранява в големи, колкото човешки бой глинени съдове, заровени в земята – т.нар. квери. „Това е единственото вино в България, което е отлежало в глинено яйце. При него всички ферментации се осъществяват в глина и затова притежава уникален характер“, коментира собственичката на избата Яна Далакова.

В „Better half“ работят само с едносортови вина – Тамянка, Верментино, Совиньон блан, Мискет и Мавруд. Те са последователи на новия тренд за производство на т. нар. гаражни вина, който води началото си от областта Saint-Émilion във Франция. Преди повече от 15 години няколко представители на новото поколение винари решават да разчупят шаблона на традициите в Бордо, залагайки на схващането, че не районът, посочен на етикета, е най-важен, а качеството на виното. Така гаражните вина акцентират не върху тероара на етикета, а върху качеството на гроздето и на виното. Модата на гаражните вина след Франция се разпространява в Испания, Италия, Австралия и България.

лозята на Better Half

Лозята на „Better Half“ са близо до загаснал вулкан Сн. Gourmetfriday.com

Друга специфика на избата „Better half“ е, че лозовите й масиви са разположени върху застинал вулкан – под близкия връх Бетер (809 м), откъдето избата носи и името си, развито в съчетанието „Better half“ (от англ. по-добрата половина – б. р.). „Затова вината ни са изключително богати на минерали и вещества, които имат антиоксидантни качества“, казва Яна Далакова. Тя допълни, че тази година на „Винария“ са презентирали седем нови реколти вина, които са високо оценени от посетителите на щанда им.

Сира по Марселан на Снежана Мутафчийска

Виното Сира по Марселан на Снежана Мутафчийска

Купажното вино Сира по Марселан получи плакет и грамота в конкурса „Изборът на потребителя 2020“ в панаира. Виното е реколта 2018 г., произведено от отбрани гроздове в съотношение 70% Сира и 30% Марселан. Има елегантен цвят с пурпурен оттенък, атрактивен аромат с нотки на нар, черница, череша, касис и сарсапарила, долавя се черен шоколад и нежно кафе.

Вкусът има свежо начало, сочна дължина, плодова структура и апетитен финал с дълъг послевкус. В основата на бленда е Сира, заради своята мъжественост, мощна структура с високи танини, висок алкохолен градус, аромати на боровинки, касис, какао и умерена пикантност.

Марселан от своя страна е малко популярен у нас лъчезарен сорт, селектиран през 1961 г. във Франция, близо до едноименния град. Представлява кръстоска между Каберне Совиньон и Гренаш, която има за цел да комбинира финеса и качеството на Кабернето и устойчивостта към жеги на Гренаш. Често се използва в купажи, за да придаде плътност и плодовост на винения бленд. Сортовият състав на отличеното вино на „Roxs winery“ не е съвпадение – избрани са с инициалите на неговия създател – собственичката на избата Снежана Мутафчийска.

Снежана Мутафчийска награда

Снежана Мутафчийска с наградата за отличеното вино

Еноложката дълги години бе главен технолог и производствен директор на „Домейн Менада“, член на Сливенската регионална дегустационна комисия, авторитетен международен съдия и дегустатор с богата практика.

Като енолог Снежана Мутафчийска лично е подбирала гроздето, като добивът е намален специално, за да се постигне качество на много високо ниво. След винификацията виното е отлежавало във френски дъбови бъчви, наблюдавано внимателно лично от енолога.

Купажът Сира по Марселан може да отлежава в бутилка минимум 10 години, казва собственичката на избата „Roxs winery“ в чирпанското село Винарово. Избата е създадена през лятото на 2018 г. и зад нея стоят едни от най-авторитетните имена във винарския бранш – звездното семейство енолози Снежана и Атанас Мутафчийски.

Винарната носи женското име Роксана (roxs – древноаланска дума, която означава бляскава, сияйна, лъчиста – б. р.) – дъщеря на древен владетел, в която Александър Велики се влюбва от пръв поглед. „Вината, произвеждани от нас, са предназначени за сияйни хора с чиста душа. Вина, купажирали в себе си лъчите на слънцето и блясъкът на положителното отношение към живота. Една любов от пръв поглед!“, казват от изба „Roxs winery“.

Roxs winery - с. Винарово

Сира по Марселан на „Roxs winery“ отлежва във френски дъбови бъчви Сн. Roxs winery/Facebook

Награда в конкурса „Изборът на потребителя“ получи и диджестивно вино с розова вода на фирмата „Арониада Агро“ от Русе, която от 18 години отглежда собствени насаждения с арония. „Виното с розова вода се усвоява добре с храната и влияе чудесно на перисталтиката“, коментира създателят му Пламен Калинов. Той уточни, че виното съдържа две български супер храни – роза и арония, като „тръпчивият танинов вкус на виното от арония чудесно се съчетава с мекотата и аромата на розата“. Според диетолози това е полезен диджестив, защото съдържа минимум алкохол и е без захар. Вино от боровинки на „Органик БГ“ също получи приз в конкурса. Отличена е избата „Риалити уайнъри“ за своето вино от череши с Мерло.

винарната Roxs winery в с. Винарово

Снежана Мутафчийска (вдясно) и Деляна Николова, нежната част от екипа на „Roxs winery“
Сн. Roxs winery/Facebook

Сред отличените компании за иновативни продукти бе и малиново био вино, произведено от собствени насаждения на „Кубера 19“, разположени в района на Сопот. То получи и високата оценка на посетителите на изложбата в конкурса за избор на потребителите. Все пак и традиционни български вина получиха отличия – вина от сорта Гъмза в Ново село, произведени от „Бен Хън Агро“, и вино от сорта Мелник 55 на „Уайн комърс“.

Вера Котева

Вера Котева получава наградата си от главния директор на Панаира д-р Иван Соколов

С награда за най-добър дизайн за панаирна експозиция бе отличена и компания за оборудване на винарни, която е традиционен изложител. „Решихме да променим визията на нашия щанд, като акцентираме повече на големите стари изби“, коментира мениджърът по продажбите Мария Котева.

Промяната води до нови клиенти, категорична е тя. Компанията бе отличена от ръководството на Международен панаир Пловдив с ваучер за отстъпка при следваща изложба, тъй като е участвала без прекъсване повече от 25 години в изложението „Винария“.

Споделете.

Коментирайте

Close