Вкуси България със SlowTours.bg

До три прасета в двора на село разрешава държавата, но от септември 2020 г.

0

Хората на село ще могат да гледат в двора си до три прасета за лични нужди, но това ще стане най-рано през септември 2020 г. Условието е животните да имат ушни марки и да се отглеждат само в зоните, в които няма огнища на Африканска чума по свинете.

Това казват властите на хората в селските райони, след като бяха принудени да изколят свинете си заради Африканската чума. Успоредно с изплащането на компенсациите от 300 лева, те получават подробен инструктаж какви мерки за биосигурност трябва да спазват в дворовете си, разяснява им се и че след година пак можгат да гледат прасета, но не повече от три.

Мярката е малко по-либерална от тази, която се обсъждаше преди месец. По време на кръгла маса в Аграрния университет в Стара Загора беше съобщено, че държавата се кани да забрани да отглеждането на повече от две домашни прасета за лични нужди. В момента нормативната база разрешава отглеждането до пет прасета за собствена консумация, но без свине за разплод.

Досега прасетата, гледани в задния двор на село, масово не се регистрираха в БАБХ заради тежката и тромава бюрократична процедура. Ветеринарните лекари от Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) изобщо не контролираха колко свине и при какви мерки за биосигурност се отглеждат в кочините на село.

Заради липсата на контрол, сега когато трябва да овладяват епидемия от Африканска чума по свинете ветеринарните власти не знаят колко са прасетата, гледани в стопанства тип “заден двор”. С цел превенция се прибегна до принудително колене на здрави прасета. Хората в селата обаче са притеснени, че няма да им разрешат да гледат животни преди септември 2020 г. Ако вземат малки прасенца не по обичайното време напролет, а през септември, до зимата на следващата година те ще се угоят най-много до 30-40 кг.

Споделете.

Коментирайте

Close