Древни ритуали на Панаира на киселото мляко в Разград (ВИДЕО)

0

Панаирът на киселото мляко започна в Разград

Панаирът на киселото мляко започна днес в Разград с легенди за приготвянето на кисело мляко от различните народи. Ритуалът бе представен от танцьорите от Капанския ансамбъл, които пресъздадоха пред гостите преданието за създаването на киселото мляко.

Домашно приготвеното кисело мляко в този край е известно още като Капанско или Гецовско кисело мляко, произвеждано от векове по древна семейна рецепта. В рамките на панаира се организира конкурс за домашно приготвено кисело мляко и ястия с него. Ритуалът е свързан с местната легенда сред капанското население, че една снаха се приема в новия дом едва тогава, когато демонстрира пред новото си семейство качествено подквасено кисело мляко и замесване на капанска баница. Едва като премине успешно това изпитание,  тя става пълноправен член на семейството.

Кметът на Разград Денчо Бояджиев откри официално Панаира на киселото мляко, като плисна менче с айрян и пожела добро настроение на всички. Разградчани, гости, официални лица и танцьори извиха дълго хоро пред Общинския културен център.

Танцьори пресъздадоха ритуала за създаването на киселото мляко

Празникът продължи с откриване на фотоизложбата „Лица и емоции от Панаира на киселото мляко“. Експозицията представя снимки на разградските фотографи Минка Христова, Николай Григоров, Антон Анастасов и Румен Краев.

Официалните гости имаха възможност и да дегустират домашно приготвено капанско кисело мляко.

В панаирните дни се организира и изложение на художествени занаяти –дърворезба, рисунки върху керамика, текстил и стъкло, изработка на капански сувенири, плетива, бижута, ковано желязо, кожухарство, изработка на кукли в народни носии, абаджийство, иконопис и десетки други занаяти на майстори от страната и чужбина.

25 румънски фирми участват в Панаира на киселото мляко

25 фирми от окръг Гюргево, Румъния, също участват в Панаира на киселото мляко. Организацията е по линия на проекта „Мерки и инструменти в подкрепа на трансграничното бизнес сътрудничество между област Разград и окръг Гюргево” по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007 – 2013 г.

По време на Панаира на киселото мляко ще бъде избрана Кралица на киселото мляко измежду участничките във фолклорните състави. Кандидатките ще дефилират в народни носии, ще представят свой национален танц, а накрая ще играят ръченица. Кралицата и подгласничките и се качват на файтон и водят дефилето на фолклорните формации по улиците на града.

Споделете.

Коментирайте

Close