Дрони следят посевите за плевели и вредители

0

Дроните следят посевите като пестят пари

Аарън Шелър е съгласен да се раздели с фермата си,след като седем пъти прекосява терените си в Илинойс и наблюдава за вредители, плевели и мъхове. Но преди да го направи, се запознава с безпилотните машини, наречени дрони. Преди 3 години Аарън Шелър стартира партньорство с фен на безпилотните летателни машинки, за да провери дали те ще успеят да следят посевите по-ефективно и по-лесно, като в това време пестят пари.

Стартират с безпилотник – базов модел, и постепенно прибавят най-различни екстри: контролери, GPS, стабилизатори, позволяващи му да прелита дори в силни ветрове, също и камера, която да дава в реално време картина до стопанина, за да може дистанционно да инспектира земите си.

В наши дни Шелър е собственик на фирма Precision Drone, имаща представители в 20 щата на Америка и Канада.
“Възможно е да използваме технологията и да улесняваме работата на фермерите да създават повече храна в свят с увеличаващо се всеки ден население”, коментира той. “Фермите който са с по-голяма реколта и са по-големи, са най-заинтересовани от начинанието, защото те имат най-голям дял в селското стопанство.“

Експериментите с безпилотници на технологичните гиганти като Facebook, Google и Amazon бяха мащабно отбелязани от медиите – Amazon искат дроните да бъдат използвани за развиване на доставките от e-магазина си, а другите две се стремят да осигурят безжичен достъп до интернет по въздуха.

Фермерите могат да използват дроните за личната си земя

Но безпилотните машини вече се прилагат в строителството, картографията и земеделието. Най-вероятно тези индустрии ще успеят най-бързо да увеличат употребата им спрямо останалите сектори, защото при тях се налага летене над високи, големи и слабо населени територии. Днес, особено в САЩ, регулациите са фокусирани най-вече върху забраната на полети над градове. Този факт дава възможност на фермерите да използват дроните над личната си земя.

AeroVironment е основан в Калифорния производител на безпилотници, който заслужи доверието на регулаторите като отстъпи 85% от военните дрони, поръчани от Пентагона, а пласира и на още 30 съюзници на САЩ държави. През юни компанията получи първия лиценз за употреба на безпилотници в американското въздушно пространство, но машините на компанията са ограничени да могат да летят само над петролни полета на Аляска. Безпилотниците са бавни и прелитат ниско (наподобяват повече на по-едри хартиени самолети) и ще наблюдават територията, като вършат работата за “Бритиш Петролеум” – ще дават известия на петролната компания кога е нужно пътищата да се разчистват или ремонтират, както и да насочват шофьорите при лошо време.

Дрони вече се използват в петролните компании

Стивън Гитли, вицепрезидент на AeroVironment, оприличава дроните на „очила за нощно виждане“. „Дроните дават свръхчовешко виждане: възможно е да видиш препятствие и да набираш информация, за да се премине с по-добро решение“. През 1971 г. е основана компанията и в края на 80-те години на изминалия век вече навлиза идея за дребни портативни безпилотни самолети. През първите няколко години на XXI век получава договори от доста петролни компании, но му е невъзможно да ги изпълни поради регулаторните ограничения.

Също така AeroVironment продава дрони на различни правоохранителни агенции, които ги употребяват за издирване на престъпници, също така и да следят пътно-транспотните произшествия и да събират доказателства. Партньорът на производителя на дрони 3D Robotics Крис Андерсън мисли, че „алфа архитектите“ и „алфа фермерите“ ще са лицата, които ще използват знанията си в тези индустрии, за да могат да увеличат обхвата на дроните чрез сътрудничество с компаниите занимаващи се с технологии.

Дроните могат да пръскат посевите

Бившият редактор на списание Wired – Андерсен, предприе изучаване на безпилотниците още преди седем години, за да подтикне петте си деца да се ориентират към науката и технологиите. В трапезарията на масата изгражда едновременно дрон и онлайн общността DIY Drones. Стартира бизнеса си преди около 3 години.

„Направих връзка с едно момче от общността, което е тийнейджър от Тихуана, но тогава не знаех. Момчето се съгласи да създаде машините и му платих 500 долара като за начало“, припомня си Андерсън. „В наши дни сме едни от водещите производители на дрони в САЩ и продаваме най-много от всички останали“.

3D Robotics предлага дроните на ентусиасти, които умеят да летят с тях над лична земя. Също така компанията подготвя и нови платформи и програми с отворен код, който например помага да си създадеш селфи с дрон, наречено вече „дроуни“. “Доставката чрез дрони е проблемна, технологията не е достатъчно практична, защото на дроните е нужно да виждат заобикалящата ги среда, да преминават покрай дървета, птици и телефонни жици, както и да са предпзливи за деца и животни”, казва той.

Питър Лий адвокатът и специалист по безпилотни самолети в компанията Taylor Vinters, коментира, че придумването на обществото и регулаторите ще е един дори по-голям проблем дори от самата технология. “Сериозните опасения при тях са свързани най-вече със сигурността. Ако оборудването даде грешка, може да доведе до необратими последици и неуспех”, казва Лий.

За Шелър реалната опция е в използването на дроните за пръскане на посевите, но тъй като за момента той не е имал възможност да даде машини под наем, смята, че такова развитие е далеч напред във времето.

Veselina-Markova

Веселина Маркова

Копирайт: Веселина Маркова

Стажант-копирайтър в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close