Мултиспектрални камери изследват вредителите и болестите по посевите

0

Фермери изследват почвата и посевите с мултиспектрални камери

Мултиспектралните камери са широко разпространени сред фермерите в целия свят за наблюдение на показателите на изменения в растенията. Резултатите, получавани с помощта на близкия инфрачервен спектър, позволяват откриването на промените в растителността до момента, когато те не се проявят във видимия спектър. Освен това мултиспектралните камери намират широко разпространение в области като биологията, горското стопанство, изследванията по контрола на околната среда и обекти с инфраструктура.

Водеща компания в световния пазар по производство на съвременни мултиспектрални камери се явява фирмата  ‘‘Tetracam’’.Компанията предлага шест вида различни камери. Програмна функция за обработка на изображения ‘‘PixelWrech2’’, която се поставя на всяка камера, позволява да се изчислят стандартните растителни индекси на основата на полученото изображение (нормализирания относителен растителен индекс, почвения растителен индекс, изследване на растителността, съотношение в областта на близкия инфрачервен/зелен спектър).

Предназначението им като цяло е за наблюдение на всякакъв вид растителност, само  техническите им характеристики се различават. Камерата ‘‘ADC’’ има висока чувствителност. Съвместима е с GPS и е подходяща за работа, както на земята, така и във въздуха. Течнокристалният им дисплей позволява на потребителя да преглежда изображенията, менюто, а също и цветни изображения с растителни индекси.

 

Мултиспектралните камери за наблюдение на посевите може да се монтират и на безпилотни самолети

Изображения с течнокристален дисплей  могат да бъдат изпращани за дистанционни управления. За разлика от ‘‘ADC’’ ‘’ADCAir’’е защитена от атмосферни въздействия и е предназначена за работа при неблагоприятни условия на околната среда. Камерата се явява оптимален вариант за операции на борда на пилотирани летателни апарати. В сравнение с камерата  ‘‘ADC’’(200 g), ‘‘ADCLite’’ e по-лека, което я прави изключително подходяща при безпилотни летателни апарати.

Още по-лека е камерата  ‘‘ADCMicro’’(90 g) за монтиране на малогабаритни безпилотни летателни апарати. Камерата  ‘‘Mini – MCA’’в зависимост от модела, може да има по 4,6 или 12 оптични обектива. Отличителна особеност при  ‘‘Mini–MCA’’ e възможността на потребителят сам да избере филтъра. Освен това те могат да се сменят винаги. ’’Mini–MCA” предлага възможността да се различат местните видове растения от чуждестранните, да се определи вида на почвата, да се разпознаят наличните торове, соли, насекоми и други параметри, които могат да бъдат разкрити, чрез съчетание на специални дълги вълни.

Мултиспектралните камери изследват вида на почвата и химическия състав на растенията

 

Камерата ‘‘ADC – FX‘‘ се явява експериментална система и е оптимален инструмент за комбинирането на определени дължини вълни при видими и близки спектрални инфрачервени области с химическия състав на растенията. На външен вид ‘‘ADC–FX’’ и ‘’ADC’’ са идентични. До момента компанията ‘‘Tetracam’’ вече е продала около един милион мултиспектрални камери. Продукцията се разработва в Чатсворг – щата Калифорния и Гейндсвил – щата Флорида, а самото производство е в Хонконг и Женшен – Китай.

Компанията ‘‘Tetracam’’ в Русия е представлявана от ‘‘Безпилотни системи‘‘, която е в сферата за разработка и производство на безпилотни летателни апарати, а също така предлага услугата аероснимане. Компанията ”Безпилотни системи” планира развитие на сътрудничество с компанията”Tetracam”, инсталирайки собствено производство мултиспектрална камера ”Supercam– 350’’ на безпилотен летателен апарат с цел получаване на качествени аероснимки.

Една снимка от въздуха ще позволи да се определят участъците с осолена почва, да се разкрият заболяванията на растенията, наличните насекоми, вредители и загубени култури.

Stela Racheva

Стела Рачева

Превод: Стела Рачева

Стажант-преводач в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close