Вкуси България със SlowTours.bg

V. Джоел Салатин: Ресурсите за фермата са възраст, опит и финанси

0

Възрастта е един от най-важните фактори за това как ще подходите към една селскостопанска инициатива. Другият голям фактор при преглед на ресурсите са финансите.

Това пише обявеният от сп. Time за фермер номер 1 в света Джоел Салатин в книгата си „You can farm“. Тя най-сетне излезе на български език, под заглавие „Фермер – мисията възможна“. Днес публикуваме със съкращения глава пета от книгата, наречена “Проучете ситуацията си”.

Преди да се заемете с фермерство – помислете за възрастта си

С напредването на годините, отбелязва Салатин, се случват следните неща: намалява физическата издържливост. Повечето 60-годишни хора не могат да издържат да работят толкова дълго, колкото един 25-годишен младеж. Човек се уморява по-бързо. Намалява емоционалната устойчивост. Докато сте млад, можете да преминавате през бурите малко по-леко. Ако ударите на камък след дълъг работен ден, ще си легнете с мисълта, че утре ще бъдете отпочинали и готови за работа. Старият човек си ляга със съзнанието, че на сутринта ще се събуди схванат и с мускулна треска. Като знаеш, че от това по-добро няма да стане, се обезсърчаваш още повече.

При мъжете има тенденция да започват да губят хъс към края на 40-те, началото на 50-те си години. Мъжете дават всичко от себе си в младежките си години и като започнат да остаряват, намаляват както новите идеи, така и желанието за тяхното приложение.

Жената, от своя страна, навлиза в по-зрелите си години, освободена от грижата за децата и направо пращи от творческа енергия, подплатена от житейски опит. Мисля, че е важно да осъзнаем къде се намираме в кръговрата на живота, когато сме на прага на едно ново начинание.

Преди да се заемете с фермерство помислете за парите

Така стигаме до следващия голям фактор при прегледа на ресурсите – финансите. За щастие, за да приложи човек повечето от идеите в тази книга не са му нужни големи капиталовложения. Повечето от идеите, изложени тук, изискват творчески подход, знания, и, чисто и просто, човешка енергия. Това не е толкова трудно за някой младеж, който не е минал през горнилото на възрастта. Но съм съвсем наясно, че много от хората, които имат намерение да предприемат нещо в селското стопанство, са в категорията на средната възраст и именно за вас тази дискусия е от решаващо значение.

Предимството на това човек да почувства това желание или да осъзнае, че фермерството му е по сърце, когато вече е в по-зрелите си години е, че на тази възраст човек често има по-големи финансови възможности. Вложили сте в къща, може да сте заделили и за пенсия, направили сте инвестиции и имате спестовна сметка.

Има една близка моя двойка, добри приятели, които попадат в тази възрастова категория. След втората си година на целодневна заетост в селското стопанство те бяха изключително депресирани, макар и да вършеха правилно повечето неща. Огромното физическо натоварване направо ги съсипваше. На тяхната възраст и вече с пораснали деца, нямаше смисъл всяка вечер да се връщат вкъщи претрепани. Те отглеждаха около 2 000 пасищни пилета при нетни печалби от около 5 000 долара. Получаваха чудесна възвращаемост от пилетата, обаче работата, която се изискваше, им идваше свръх.

Обединете усилията си с работливи млади хора

Те намериха двама младежи и аз ги посъветвах да поделят с тях печалбите 60-40. По този начин по-възрастната двойка, която имаше това предимство, че се ползваха с уважение и добро име сред местните, можеха да се съсредоточат главно върху пласмента. Тези двама младежи с лекота биха могли да разширят дейността до 8 000 пилета, което би им докарало печалба от 20 000 долара (8 000 х 2,50 долара на пиле).

След като разделят печалбата 60-40, младежите биха си тръгнали с 12 000 долара, а възрастната двойка – с 8 000 долара. Доходите им биха се увеличили с 3 000 долара, без да им се налага да вършат тежката физическа работа. Това би било почти като да са пенсионери.

С увеличаването на възрастта искаме физическото бреме на нашата работа да продължи да намалява. Но ако искаме да привлечем “добри помощници”, трябва да сме склонни да заделим за работната ръка повече от една символична сума. Онези фермери, които се отнасят с децата си като с роби, няма да намерят у следващото поколение желание да работят редом с тях. Ние винаги сме плащали добре на нашите деца и това е една от най-добрите застраховки за осигуряване на надеждна работна ръка.

Плащайте добре на децата си, ако искате да си осигурите надеждна работна ръка във фермата

В такова едно партньорство и двете страни печелят и работят в симбиоза, така че стойността на цялото надхвърля сумата от частите. Възрастният трябва да е удовлетворен от това, което е постигнал на този етап и да протегне великодушно ръка към младия човек; младият човек по правило ще отвърне със същото, ако има чувството, че получава справедлив дял.

Може би няма по-добра илюстрация на този извечен проблем от един пасаж от книжлето на К. К. Боусфийлд, публикувано през 1913 г., “Как да извлечем печалба от фермата” (Making the Farm Pay): “Типичният земевладелец, или “едновремешния чифликчия”, както понякога го наричат, притежава огромно състояние от практични знания, но въпреки това му липсват някои най-очевидни предпоставки.

Той може да знае как да пожъне добра реколта, но да не знае как да я продаде с най-голяма изгода. Никой гражданин не може да се мери с него по умението и трудолюбието, които влага в работата си, но в повечето случаи той си пилее времето с най-недоходоносната продукция като в същото време пропуска сгодните случаи да задоволи нуждите на пазара от стоки, които носят големи приходи.

И което е по-лошо, той следва един метод, който превръща земеделския труд в робия и синовете, и дъщерите му напускат фермерския си дом в деня, в който са пораснали достатъчно, за да изискат своята независимост. Именно в този момент се отбелязват най-големите провали. В резултат на настоящите условия в страната ни е възникнала една ситуация, която представлява сериозна заплаха за американското общество.

Анализирайте вашите познания и опит, преди да се захванете с фермерство

Фермерите се лишават от добросъвестната и интелигентна помощ, която им се полага по естество, селските общества губят едни от най-добрите си елементи, градовете се пренаселват и всички заинтересувани страни губят.” Това е един от най-любимите ми пасажи от всички земеделски книги, които съм чел. Все едно е написано вчера. Истината е отвъд времето и така този трактат, който е на почти сто години, показва, че колкото повече се променят нещата, толкова по-неизменни остават.

Заедно с разглеждането на финансите трябва да направите и преглед на вашите познания и опит. Естествено, колкото повече имате от едното или и от двете, толкова по-напористи можете да бъдете в подхващането на земеделска дейност. Колкото по-малко имате от двете неща, толкова по-консервативно ще трябва да подходите.

Знанието и опитът най-добре се придобиват, когато попаднете в ръцете на онези, които работят успешно в дадената област. Вероятно най-добрият начин за един млад човек да навлезе в селското стопанство е да се сработи с някой по-възрастен фермер. Ако имате роднина или познат, който е фермер, прекарвайте с тях възможно най-много време. Иска се време, за да придобие човек практичност.

Ако ще се заемате с фермерство, разгледайте местоположението си

Следващата точка е да разгледаме местоположението ви. Като отворихме дума за това, я огледайте базата, с която разполагате в момента. В разкошната си книга, “Зеленчукопроизводство – от дворчето до пазара” (Backyard Market Gardening), Анди Лий отбелязва, че задния ви двор ще свърши чудесна работа като за първа ферма. Не отхвърляйте нищо, защото ви се сторило малко по площ. Една от главните спънки за желаещите да стават фермери е, че са си наумили, че една ферма трябва да бъде еди-колко си декара някъде в провинцията, заобиколена от гори, езерца и крави.

Нищо не е по-далеч от истината. Най-голямото ви предимство може да е именно в това, че живеете точно в центъра на града. Тогава сте в сърцето на потребителската маса и хората са готови да купуват нещо свежо и местно. Един мой познат стартира своето стопанство в апартамента си.

Той знаеше за един парцел празна площ между неговия блок и офиса му и така просто се отбиваше там на път от вкъщи до работата и обратно, за да се погрижи за пилетата си. Познавам и друга една възрастна двойка от щата Уисконсин, които живеят в града и имат относително голям двор. Те си построиха мобилни курници и през първата година отгледаха 300 бройлера в задния си двор.

Направете разбор на хората в живота си

На последно място, направете щателен разбор на хората в живота ви. Семейната ви половинка, децата, вашите родители, родителите на половинката ви, колегите, приятелите от църквата – списъкът може продължи безкрайно, но вие схващате главната идея. Направете си списък за това как всеки ваш познат може да има принос към начинанието. Може би познавате някой по-заможен, който, след като прочете тази книга, би бил склонен да ви стане бизнес партньор.

Без съмнение хората в живота ви ще са най-важният ви ресурс. Седнете да опишете точка по точка разнообразните таланти и ценни качества, с които те могат да допринесат за вашето предприемаческо начинание и така няма да изпуснете този ресурс поради недоглеждане.

Аз не съм независим фермер. Аз съм напълно зависим от околните – в положителен смисъл. Идеята на това да си част от една общност и на това да работите заедно с другите е да си помагате един на друг и аз не се срамувам да помоля някого за помощ. Повечето хора си умират да помагат, но рядко някой се обръща към тях за помощ. Не се колебайте да позволявате на другите да се чувстват част от вашето селскостопанско начинание. Взаимозависимостта прави силата.

Какво съветва Джоел Салатин начинаещите фермери, четете в бестселъра „Фермер – мисията възможна“. От 12 юли книгата ще се разпространява безплатно в електронен вид, а от октомври ще се продава на хартия. Желаещите да получат безплатно електронно копие или да се регистрират за закупуване на хартиеното издание, могат да го направят чрез този линк.

Споделете.

Коментирайте

Close