Ново проучване за храната дава тласък на кулинарния туризъм

0

Проучване за храната проследява промените в готвенето и консумирането на храна

Храната, която консумираме и начина, по който я ядем, днес може да учуди всекиго, който не е живял през последното десетилетие. Например, купуването на храна без глутен от фургони за бързо хранене или пък поръчването на местни хранителни продукти. В същото време, ние се свързваме отново с миналото ни, като превръщаме яденето в социална дейност, празнуваме местните обичаи и дори изнамираме много стари рецепти.

„Какво е готвенето? Тенденции в храната“ е проучване, проведено от световната агенция по маркетинг и реклама JWT Intelligence. То обхваща промените в начина на намиране, готвене и консумиране на храна. Взима се предвид и какво мислят хората за нещата, които ядат и как търговците рекламират храната. Проучването се извършва под влиянието на осем тенденции – храната като екопроблем, скрининг на взаимодействията, максимална прозрачност при производството на храна, влиянието на технологиите, здравословния начин на живот и културата на гастрономите.

Въз основа на тях се установяват любопитни резултати. Интервюирани са експерти по храна, взети са данни от планираната мрежа на JWT и са проведени количествени изследвания в САЩ и Великобритания. Агенцията използва патентната си онлайн платформа, с която проучва мнението на 1 270 души над 21-годишна възраст от 19 до 24 януари. Сега ще ви предоставим най-важните тенденции и заключения от изготвеното проучване, публикувани на сайта travel-impact-newswire.com

Храненето е сериозна работа, но понякога се превръща в цял театрален спектакъл

Гастрономите взимат на сериозно храненето, но това не означава, че тази дейност трябва да се възприема скучно. Свидетели сме на подем от театрални спектакли, които изпълват акта на хранене с изненади и забавни приумици.

Други тенденции като еко пазарите, фургоните за бързо хранене, търсенето на местни храни спомагат за задвижването на местните базари за храна.

Неконвенциалните подправки, месата и ястията се комбинират по все по-различни начини. Често се прилага и тенденцията за използване на всички ядливи части от дадено животно или растение, за да може да намалеят до минимум остатъците от храната.

Някои ресторанти премахват стената между кухнята и трапезарията на ресторанта. По този начин любопитни клиенти имат възможността да гледат готвачите в действие.

Международните ястия си пробиват успешно път в пазарите по целия свят – например сушито е много търсено във Венецуела, а пък мексиканските и аржентинските ресторанти се радват на кухнята от Австралия. Така се оценяват наново народните и местни храни и техните начини на приготвяне, които са уникални за всяка култура.

Световноизвестни готвачи експериментират с готвенето на храна под вакуум

Нови технологии все повече и повече навлизат в кухните на амбиоциозните готвачи. Те също така пробват методи като sous vide („под вакуум“), чрез който храната се опакова във вакуум и се готви на точно определени температури. Това придава невероятен вкус и сочност на разнообразни ястия.

Екологичното влияние на изборите ни за храна ще се засили, като търговските марки, правителствата и активистките организации ще насочват повече внимание към този проблем и ще преосмислят видовете храни, които се купуват и начина на приготвянето им. Паралелно с увеличаването на регионите, които изпитват недостиг на храна или поскъпване на цената й, ще се увеличава и броят на най-добрите практики за предлагане на еко съобразна храна.

Заради екстремното време и пораженията по реколтата от сушите, наводненията и други природни бедствия, се очаква вече повишените цени на храните да растат още. Тайланд например, който е най-големият производител на ориз в света, очаква по-малки количества заради наводненията през тази година.

Вегетарианската диета е от полза и за природата

„Световният фокус към веганската диета е жизненоважен за борбата със световния глад, липсата на гориво и негативните последици от климатичните промени“, заключва ООН в доклада си от 2010 година, резюмиран от вестник Гардиън. Доскоро веганите и вегетарианците се позоваваха предимно на правата на животните като тяхна етична мотивация, но вече набира скорост и фактът, че тяхната диета е от полза и на природата.

Нуждата от нови, по-екологично насочени хранителни практики ще притиска все повече търговските марки и потребителите. Ще се увеличава търсенето на храна и климатът ще влияе негативно на хранителната верига. Най-добре е за потребителите да разберат как техният избор на хранителни продукти оказва влияние върху околната среда. По този начин, те ще започнат постепенно да променят навиците си, защото ще са мотивирани и от повишените цени, и от гласа на съвестта си. Те ще очакват и подобни действия от страна на хранителните вериги.

Тъй като се обръща повече внимание на еко последствията от опаковане на храната, търговските марки ще преминат на рециклиращи се бутилки, кутии и други алтернативни материали, които ще могат да се използват отново. Крайната цел е пакетирането да е природосъобразно от създаването до изхвърлянето му.

Зелените инициативи се възприемат вече като нужда, отколкото като предимство между производителите конкуренти. Става все по-наложително за търговските марки да модернизират опаковането според редица критерии – използване на чисти технологии, проектирани да оптимизират материалите и енергията, употребата на възобновяем или рециклиращ материал и т.н.

САЩ обмислят данък върху консумацията на нездравословни храни

Правителството на САЩ може да наложи данък за консумацията на нездравословни храни. Така хората ще се демотивират да си купуват вредни храни и може да се ограничи затлъстяването на населението.

В последните години, автоматите за храни се преструктурират и се фокусират върху по-здравословно мислещите клиенти. Автоматите се модернизират към продажба на свежи, отколкото пакетирани храни – всичко от мляко до риба и месо.

С увеличаване на затлъстяването в световен мащаб, ще сме свидетели и на експерименти в училищните кафетерии и тези на работното място. Ще има повече здравословни храни и плодове в атрактивни купички, а със специални знаци ще се обозначават високо калоричните храни, които ще карат хората да преосмислят избора си. Потребителите ще продължат да прибавят храни към диетите си, които ще им предоставят вътрешни и дори външни ползи и същевременно ще премахват вредните съставки – от глутен и разнообразните алергени до сол и преработени храни.

Натискът от конкуренти и законови изисквания карат производителите на хранителни продукти и търговци да дадат възможно най-прозрачна информация за храната, като информация за всички съставки, биосертификати, дали е налична честна търговия, която е основана на диалог, прозрачност и уважение, източници и информация за хората и процесите, които стоят зад марката.

Вече има по-подробен отговор на въпроса: „Откъде идва храната ми?“ Нарастващото предпочитание към местни храни, подкрепа на малките фермери и притеснения около сигурността на храната, са отговорни за желанието за оповестяване на пътя на храната – от фермата до чинията на потребителя.

Потребителите са изморени от постоянните напомняния за това какво трябва да ядат и правят, за да живеят здравословно и какво не. Затова, те ще потърсят начин, по който да живеят здравословно, но без да се отказват от много неща. Хората ще упражняват повече самоконтрол, но ще искат да се разпускат от време на време – независимо дали е със сладко или други нездравословни храни, без да мислят за всекидневните си грижи.

Докато повечето хора осъзнават нуждата от по-здравословни навици, то ефектът на обратната психология от регулациите и новите културни норми ще придадат бунтарски чар на „лошото“ потребителство. Продавачите може да насърчат по- спонтанната наслада от живота, а търговските марки да премахнат безпокойството, свързано с взимането на по-чревоугоднически решения.

Вкусът към “лошата” храна ще придобие бунтарски чар

Когато тези нови тенденции навлезнат достатъчно в живота на хората, повечето търговските марки ще предложат „входни точки“ на по-бедните потребители. Търговците ще намират нови възможности за изгодни оферти и по-малки по размер и по-лесно достъпни продукти.

Търговските марки трябва да се приспособят към нова потребителска реалност, в която се пести от изместване на фокуса от средния бизнес към малкия и големия. Потребителите са се адаптирали да устояват на остъпки и промоции, така че тези тактики няма да са от голяма полза за повечето марки. Вместо тях, може да се наблегне в създаването на хранителни продукти и услуги на ниски цени.

Супермаркетите и другите заведения за хранене се превръщат все повече в места, където хората преживяват уникална атмосфера и потребителско обслужване.

Докато храненето е социален елемент в живота на много култури, Западът се е отдаличил дори от храненето със семейството. Но все повече хора вече гледат храненето като начин да насърчат взаимоотношения с нови хора, вероятно заради реакцията им спрямо изолацията в дигиталния свят или поради желанието им за случайни и уникални срещи. Все повече ресторанти позполагат масите си по начин, който позволява на непознати да седнат един до друг и да завържат разговор.

Dona Petkova

Дона Петкова

Превод: Дона Петкова

Стажант-преводач в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close