Вкуси България със SlowTours.bg

Еврокомисарят Фил Хоган подаде оставка, нарушил COVID правилата

0

Дългогодишният еврокомисар по земеделие, а сега по търговията Фил Хоган е подал оставка. Той е нарушил правилата около COVID-19, тъй като не се е самоизолирал и е участвал във вечеря за 80 души при забрана за масови събирания в родната си Ирландия.

Хоган е кацнал в Ирландия на 31 юли и е трябвало да остане в самоизолация 14 дни, тъй като Белгия не е в „зеления списък“ на Дъблин. Пет дни по-късно еврокомисарят се е тествал за коронавирус в болница в Дъблин и, след като получил отрицателен резултат, заявил, че не е необходимо повече да е под карантина. Здравните власти оспорили решението му, тъй независимо от теста законът го задължава да остане в изолация за две седмици.

Еврокомисарят отново нарушил правилата на 19 август, когато присъствал на гала вечеря в голф клуб в графство Голуей, на която е имало 80 души. Ден по-рано като противоепидемична мярка ирландското правителство забрани събиранията на повече от 6 души. Този случай стана известен като „Голфгейт“ и доведе и до оставките на ирландския министър на земеделието Дара Калиъри и заместник-председателя на Сената Джери Бътимър.

Хоган пусна изявление в сряда вечер, извинявайки се на ирландския народ и на Европейската комисия за причинените смущения. Това сложи край на опитите му да избяга от противоречията и да запази поста си като ключов играч в преговорите за Брекзит. Ирландски политици дни наред го призоваваха да се оттегли, а Европейската комисия започна дебат дали той да подаде оставка. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен написа в Twitter, че уважава решението му и е благодарна за работата му.

Споделете.

Коментирайте

Close