Вкуси България със SlowTours.bg

С “виртуални” овце, кози и крави точат над 20 милиона лева годишно

1

Десетки милиони левове годишно източват от държавния бюджет стопаните на “виртуални” животни. Овце, кози, крави и пчели се декларират за субсидии пред аграрното министерство, но реално съществуват само по документи.

“Само при овцете и козите има между 100 000 – 120 000 виртуални животни, с които на година се източват около 20 млн. лева”, посочва пред Mediapool.bg Симеон Караколев, председател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация. Той е категоричен, че усвоените неправомерно субсидии са много над тази сума, тъй като изчисленията му не обхващат “виртуалните” крави и пчели.

Как се източват субсидии с “виртуални животни”?

По закон на всяко животно, което се отглежда във ферма, задължително се поставя т. нар. “ушна марка” – уникален номер, с който то фигурира във ветеринарната система на страната ВетИС. На база този регистър за всяко отглеждано животно се получават по 40 лв. субсидия годишно. Когато стопанин реши да коли животното, той трябва да уведоми официалния ветеринарен лекар, който да деактивира номера на ушната марка във ВетИС.

“Масова практика е ветеринарите да не се викат, а стопаните да прибират ушните марки. Така те започват да получават субсидии за несъществуващи животни, които вече са отишли за месо”, посочи Караколев.

Симеон Караколев

Симеон Караколев
Сн. agro.bg

Той добави, че при проверки на място във фермите се практикува и друга схема – едни и същи овце да се местят, като предишната вечер им се поставят различни ушни марки, които са останали от предишни животни.

Фермерите обаче са категорични, че подобни схеми може да се прилагат само с участието на чиновници и ветеринар. Освен от хазната, с виртуалните животни се “източват” и евросубсидии за пасища, т.е. на площ земеделска земя.

По време на втория кабинет “Борисов” бе променен Законът за собствеността и ползването на земеделски земи, който казва, че пасища от общините могат да наемат само стопани, отглеждащи животни. Точният текст казва: “Пасищата, мерите и ливадите от държавния и общинския поземлен фонд се отдават под наем или аренда на собственици или ползватели на животновъдни обекти с пасищни селскостопански животни, регистрирани в Интегрираната информационна система на БАБХ, съобразно броя и вида на регистрираните животни, по цена, определена по пазарен механизъм”.

“Колкото повече виртуални животни, притежава даден стопани, толкова повече общински пасища получава от общината. А за всеки декар след това получава субсидия от ЕС по 30 лева на година”, каза още Караколев. В същото време стопаните с истински животни оставали без терени за паша, защото общинският и държавният поземлен фонд се усвоявал под наем от “виртуалните животновъди”.

От думите на Караколев стана ясно, че в асоциацията имат данни за стопани, които имат над 5000 виртуални животни. “Тези 5000 получават по 40 лева субсидия на животно и струват на хазната 200 000 лв. Отделно имаме сигнали, че тези 5 000 животни в някои общини осигуряват рекордните около 50 000 дка пасища. За всеки декар от тази площ се дават по 30 лева субсидия на декар от ЕС на година. Така от Брюксел се прибират 1.5 млн. лв.”, уточни той. Или сумата само за 5000 виртуални животни набъбва до 1.7 млн. лв.

По информация на фермерите при установяване на виртуалните животни следва административна санкция от 300 до 500 лв. Mediapool поиска официален коментар по казуса от Министерство на земеделието, храните и горите, от Българската агенция за безопасност на храните, чийто ветеринари трябва да упражняват контрол на терен, и от Държавен фонд “Земеделие”, които изплаща субсидиите от хазната и от аграрните фондове на ЕС. До момента няма отговор.

Проблемът с “виртуалните животни” е стар, но мерки не се взимат

Още по времето на служебния кабинет “Близнашки” тогавашният министър на земеделието Христо Бозуков за първи път освети “виртуалните” животни. “Очевидно нищо не се случило през годините. Дори изнесеният сега брой “виртуални” животни е по-голям. Явно след като не се предприемат действия, резонно е все повече стопани са се изкушили към тази практика”, коментира пред Mediapool Бозуков.

Проф. д-р Христо Бозуков

Проф. д-р Христо Бозуков

Бившият зам.-шеф на фонд “Земеделие” Виолета Александрова коментира пред Mediapool, че за този проблем се знае отдавна, но мерки и контрол не се вземат. “Вероятно около 20% от всички животни в България ще се окажат виртуални.

Одити на Брюксел също са констатирали този проблем на извадков принцип, но ако се разбере цялостната картина, рискът от спиране на средства е огромен. Само така мога да си обясня думите на министър Десислава Танева от преди месец да си мълчим пред ЕК за измамите”, коментира тя.

През юни бе разпространен запис от видеоконферентен консултативен съвет по зеленчукопроизводство и овощарство, провел се в края на март 2020 г. На него министър Танева съветва представители на браншовите сдружения на плодове и зеленчуци “да не се хвалим какви измамници сме” с евросубсидиите, защото Европейската комисия може да спре парите.

“Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране, бел. ред.) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме… Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!”, са думите на министъра на видеото. Същият ден обаче Десислава Танева контрира, че думите ѝ са извадени от контекста.

Споделете.

1 коментар

  1. фепмер741 on

    Това с виртуалните животни не е точно така, даже и да има виртуални животни, те повечето не се заявяват за подпомагане щото ги няма като налични във фермата, но за да искате фермерите да отчисляват тия животни от фермите трябва да им създадете и необходимите условия за това, колко пъти ви казвам, пиша ви, ама всички се правите на луди… Какви са сега възможностите за отчисляване от фермата – чрез пътен лист или с мозък, направете така, че след загубата на овцата по какъвто и да е начин тя да може да бъде отписана, имаше едно време там в системата вариант – изгубени на паша, защо не го възстановяват, явява се клиент да иска да купи овца за клане ,ама човека я иска жива, не можеш да му я дадеш с отрязана глава и да и вземеш мозък, няма и обект да я прехвърлиш с пътен лист, едно че така възпрепятствате продаването на бракуваните животни ,сега па имало виртуални животни , овцете умират често ,много често и на къра . надула се, паднала у реката, и тагдали, и не знам кво що си, умират айде на кучетата без да сме взели мозък, в крайна сметка за да няма, или да има по – малко виртуални овце трябва да имат фермерите нормални условия да отписват овцете без изисквания и условия от наредбите…

Коментирайте

Close