Вкуси България със SlowTours.bg

Великобритания въвежда робот за малини – няма работници берачи

0

Първият в света робот за бране на малини изобретиха производителят на плодове Хол Хънтър и д-р Мартин Стойлън от Fieldwork Robotics към Университета в Плимут, Великобритания. Стойността на разработката е 700 000 британски лири.

Как точно работи роботът и какво може да прави?

Машината, наречена Робокроп, може да идентифицира узрелите плодове и да ги бере. Роботът използва 3D камери и сензори, за да разпознава малините, готови за събиране. След като машината откъсне плода, тя го пуска в щайга за сортиране. Настоящата версия на робота е прототип само с една ръка, но окончателният вариант ще има четири. Очакванията са той да може да събира около 25 000 малини за един ден. За сравнение, средният брой на малини, набрани за един ден от човек, е 15 000.

Защо е необходим роботът?

Сред причините за създаването на робота е не само увеличаването на печалбите, но и липсата на работници берачи, тъй като Великобритания напусна Европейския съюз и вече усеща липсата на работна сила.

Повече набрани плодове

За да отговорят на нуждите на своите клиенти, фермите във Великобритания, подобно на стопанството на Хол Хънтър, се нуждаят от по-големи количества набрана реколта. Ако дневно един робот може да събере с 10 000 малини повече от човека, това означава, че фермата е в състояние да сортира и пакетира значително повече плодове за доставка и разпространение. А това от своя страна ще доведе и до по-големи печалби.

По-малко разходи за заплати

В повечето ферми значителна част от разходите са за заплати на работниците. Ако машини като Робокроп започнат масово да се използват, това ще намали разходите. След първоначалното плащане за покупка на роботите, те ще имат сравнително ниски текущи разходи и ще могат да работят 20 часа на ден, вместо 8, посочват създателите на машината. Роботите ще помогнат и за разрешаването на проблема с недостига на работна ръка.

Заради Брекзит броят на работниците мигранти, на които години наред се разчиташе да помагат в събирането на реколтата, драстично намаля. Неотдавна правителството декларира, че само 2500 работници мигранти от Украйна и Молдова ще могат да дойдат във Великобритания, за да работят в селското стопанство. Преди Брекзит берачите на плодове наброяваха повече от 29 000 души. Това, в комбинация с по-високото търсене на меки плодове на пазарите, стана причина за изобретяването на робота за бране на малини.

Какво означава това за берачите на плодове?

Смята се, че ще са необходими години на разработки, преди роботът да може да бъде надеждно използван, а и за да може да замени изцяло човешкия труд. Докато започне да функционира ефикасно, ще са необходими алтернативни решения, за да се разреши проблемът с недостигът на работници.

Споделете.

Коментирайте

Close