Kinto

Фермите на братя Риола или как се печели от зърно във Финландия

0

Финландия въобще не се класира в челната десятка с водещите в зърнопроизводството европейски страни, но северната страна отглежда зърно върху 11,38 млн. декара от общо 2 милиарда декара, предназначени за земеделие. Тук зимите са дълги, валежите са слаби, а в много райони почвите са твърде киселинни. За земеделие се използват едва 6 на сто от общата територия, като зърно във Финландия се отглежда върху 11, 38 милиона дка. Най-голям е делът на ечемика – 5,13 млн. дка, овеса – 3,07 млн. дка и пшеницата – 2,49 млн. дка. Ръж се сее върху 320 000 дка. Средната годишна брутна възвращаемост от зърнени култури във Финландия е 1,065 милиарда евро, от които 151 млн. от ръж и жито, 261 млн. от ечемик, 138 млн. от овес и други зърнени култури.

Зърнопроизводството е основният бизнес на братята Йоуко и Еса Риола, чиито ферми „Ранмамо“ и „Мантила“ са на 10 км една от друга. Две трети от общо 2500 дка са собствена земя, а останалата е под наем. Полетата са разпръснати в радиус от 25 километра  – това са около 30 парцела с различна площ, средно около 150 дка. Договорите за наем са от няколко години до петдесет години. Полетата са добре дренирани с добро съдържание на хранителни вещества. Земеделската земя на братята Риола е сред най-добрите земеделски земи във Финландия. Много по-лесно би било, ако тя бе комасирана. Сега се налага да местим машините между различните ниви, понякога в тежък трафик, казва Йоуко.

Тази година братята отглеждат ръж, пшеница, рапица и грах. Заради сеитбообращението и правилата за опазване на околната среда някои от нивите са засадени с различни сортове трева и бобови растения. Тревните и бобови полета ще се разорат и оставят за зелен тор, а след това върху тях ще се засадят зимни култури, най-вероятно ръж. Тази година обаче вегетационният период във Финландия закъснява и фермерите няма да могат да засадят зимни култури.

Йоуко и Еса Риола ползват заедно различни машини като култиватора Vaderstad и зърнокомбайна, пръскачка, комбайн „John Deere“ и сушилня за зърно „Antti“ със склад, възстановен през 2014 г. За газовата сушилня братята са платили половин милион евро. Една от особеностите на финландското земеделие е, че зърното трябва да се изсуши преди съхранение. Влагата в продукцията варира от 15 до 25%, а на места и до 30%. Изсушаването на зърното е скъпо, но неизбежно, казва Йоуко.

Ресурсите за фермите се доставят от местни доставчици, които ще се заемат и с пласирането на произведеното зърно. Заради близостта на Хелзинкските мелници, част от пшеницата и ръжта се карат директно там за преработка.

Йоуко и Еса са притеснени за рентабилността и устойчивостта на селскостопанския бизнес във Финландия. Разходите за земеделска земя са твърде високи, в сравнение с производителността. Производствените цени се задържат на ниски нива, тъй като разходите за ресурси продължават да се покачват. „Наред с лошата рентабилност, ЕС въведе тежки изисквания за фермерите и огромна бюрокрация, с която те трудно се справят. Настоящата система за стоково ценообразуване и субсидии не насърчава земеделските стопани да вложат всичко от себе си в бизнеса, а това е деморализиращо“, казва Йоуко. Около 50% от приходите му в земеделието идват от различни субсидии.

Ферма Риола

Фермите на братя Риола

Средният добив от пшеница във фермата му е 500 кг от декар, макар земята му да има потенциал за повече. Работата е там, че ако производителят се прицели в 700 кг от декар, той ще трябва да вложи допълнително 100 евро за торове, още 100 евро за химикали и още 100 евро за труд. Дори не споменаваме допълнителните разходи за сушене и обработка на зърното, казва Йоуко. Разходите надхвърлят 300 €, а сега за добро качество пшеница земеделският производител получава 150 € на тон. Наистина няма смисъл да се опитвате да постигнете по-високи добиви, казва фермерът. Той получава субсидии от 600 евро на хектар, като в сумата влиза европейското и националното подпомагане.

Ферма Риола

Цената на земята оскъпява бизнеса със зърно

Но финландските фермери получават средно по 30 евро/тон по-малко за своята продукция, в сравнение със средните цени на суровините. Сегашната система за ценообразуване и субсидиране не е подходяща за финландските фермери и ако правилата не бъдат променени, земеделието и производството на храни ще изчезнат от Финландия, смята Йоуко Риола.

Всичко това действа деморализиращо за фермерите, смята Йоуко – те не обръщат внимание на тяхната професионална дисциплина и не се стремят към по-високи добиви, защото това оскъпява нещата, достатъчно е да си попълнят правилно всички документи и да си получат субсидията.

Ферма Риола

Субсидиите са 600 евро на хектар

Цената на земеделската земя в района на езерото Туусула е 1500-2000 евро на декар. Наемите на нивите са между 25-50€ на декар. Тези цени не са оправдани от нормалната логика на селскостопанския бизнес, а по-скоро са подтикнати от конкурентния бизнес в областта на недвижимите имоти, смятат земеделците.

Братята Йоуко и Еса Риола са професионалисти в зърнопроизводството, но тъй като селскостопанските дейности не заемат цялата част от времето им през годината, и двамата имат допълнителна работа – Йоуко е ангажиран в строителна компания, а Еса е строителен инженер и консултант.

Публикацията е осъществена в рамките на пътуване за журналисти от ЕС, организирано от ENAJ – Финландия

Споделете.

Коментирайте

Close