Вкуси България със SlowTours.bg

Фотографка сготви бут от Източнобалканска свиня и спечели MasterChef

0

Младата фотографка Мария Жекова е новият победител в сезон 7 на предаването MasterChef. В последния епизод тя сготви сушен бут от древната българска порода Източнобалканска свиня и доказа, че претворява в дела мечтите си, свързани с българщината и кулинарията.

„Аз cъм горда българка и с менюто си ще мина през Черно море, през реките и низините, и ще ви кача в планината“, каза Мария преди финалното състезание. Представи стартер от рибни деликатеси, пшенична сфера с есетра, раци и бут от Източнобалканска свина, палачинка от коприва и шафранов сос. Десертът й, вдъхновен от дивите череши в Родопите, накара шеф петър Михалчев да изпадне във възторг: „Твоят десерт говори, той има душа!

Мария Жекова MasterChef

Мария Жекова е новият победител в MasterChef

Семейството на Мария от много години живее в Италия и до седмата си година тя е на път между България и Страната на ботуша. Впоследствие решава да остане в България, защото родината ни прелива от красота и тук е нейният дом. Но животът й в София се очертава като уморителна надпревара. Така преди 4 години Мария и приятелят й си купуват малка къща в Родопите и отиват да живеят на село. В планината 27-годишната жена бере гъби и билки, има своя зеленчукова градина. Храни се с това, което сама произвежда, а останалото купува от местни фермери.

Мария решава да влезе в предаването MasterChef заради любовта си към кулинарията. Смята, че я е наследила от баба си, която винаги е готвела с обич към нея и семейството ѝ. Още преди края на кулинарното шоу, тя мечтае, ако спечели наградата, да превърне родопската си къща в място, в което да посреща хора на раздумка и вкусна храна, да реставрира родопските каменни къщи, за да даде възможност на повече хора от града да помечтаят и творят сред уюта и природата на родопските села.

Споделете.

Коментирайте

Close