Вкуси България със SlowTours.bg

Милкана – родопската кръстница на сирената гауда, грюер, ементал и тилзит

0

Представете си сутринта да окосите тучна родопска ливада, после да засадите вкусни родопски картофи или зърна от прочутия Смилянски боб, да придружите пастирите, докато пасат овцете и да им помогнете да ги издоят, а после да избиете заедно маслото от кисело мляко с традиционна бурилка, преди да опитате бърканицата и вкусните родопски сирена, които предлагат в Комплекс „Млечен дом“ в Смилян.

Може би не в този ред, но това са част от приключенията, които ще ви предложи стопанката Милкана Йорданова, собственик на мандрата „Родопа милк“ в селото. Повече от 20 години Милкана произвежда сирена по автентични швейцарски технологии, като за целта изкупува планинското родопско мляко от целия район по поречието на р. Горна Арда.

Милкана Йорданова

Милкана Йорданова – родопската кралица на сирената

В началото на 90-те години тя и съдружниците й обединяват усилията си, създават мандрата по швейцарски проект и малкия хотелски комплекс в Средните Родопи. Швейцария предоставя под формата на техническа помощ технологиите за грюер, тилзит, пармезан и гауда. Главният технолог на „Родопа милк“ е обучен в Швейцария, в Родопите идват и майстори сиренари от чуждата страна.

Двадесетина години по-късно излиза европейският регламент 1151 на ЕК, с който стотици продукти получават защитени географски наименования и наименования за произход, включително тилзит, грюер и пармиджано. Така досегашните сирена получават своите нови имена – парнар е новото име на пармезана, тилзитът е преименуван на тейзе, грюер – на геран, а гауда – на каба гайда.

Милкана сирене Млечен дом Смилян

В “Млечен дом” в Смилян може да се опитат десетки видове сирене

Пърнар е вид вечнозелен дъб, който става кръстник на твърдото и ронливо сирене с пикантен вкус. Използва се за приготвяне на ястия от италианската кухня, но може и да се консумира с червено вино. Зрее минимум 6 месеца, но е най-добър след втората година. Тейзе на родопски диалект означава „моята любима леля“ и е избрано за име на полутвърдото сирене с ясно изразен аромат на свежо мляко и умерено солен вкус. Мандрата произвежда и кашкавал от краве мляко, както и гурбет – парено жълто сирене като кашкавала, слабо солено и много деликатно. В мандрата експериментират в различни периоди и с други сирена като пекорино, кефалотири, зрели овчи сирена. Едно от сирената, които най-много се харесват, е жълтото „ Смилян” – направено от овче мляко по авторска рецепта, силно, много плътно и с изявен характер.

За доброто качество на сирената е важна суровината – родопското мляко, добито високо в планината. Според Милкана, хубаво сирене не може да се получи от мляко, издоено от хранено със силаж животно. Кравите трябва да са пасли по тучните родопски пасища, а през зимата да са хранени само с фураж и сено. Млякото е важно и за кашкавала – за да стане жълт на цвят, стегнат и с богат млечен вкус, важен е разнообразният състав на тревата, която кравите са пасли. На специфичния родопски тероар се дължи изразеният пикантен вкус на сирената на „Родопа милк“.

Милкана сирене Млечен дом Смилян

Романтичната красота на “Млечен дом” в Смилян

В магазина към мандрата могат да се купят освен пресни и зрели сирена и кашкавали, но и дружи натурални родопски храни като пчелен мед, Смилянски фасул, арония, боровинки, билки, сушени гъби, шипки. Ако решите да отседнете за няколко дни в “Млечен дом”, скука няма как да ви завладее – всяка година от 1 май до 30 септември стопаните показват на гостите си как се произвеждат традиционни млечни продукти като бяло сирене, кисело мляко, масло.

През септември можете да се включите във ваденето на картофи, които напролет се сеят с кон, магаре и рало, тъй като парцелите са малки, денивелацията голяма и земята не позволява механизирана обработка. А вечерта можете да опитате сирената на „Родопа милк“ – най-популярната селекция е от гауда, грюер, пармезан, ементал, тилзит, пекорино – или всъщност на родопските им еквиваленти. Още по-вкусни и пикантни, отколкото швейцарските и италианските. А ако ви се хапва нещо топло, домакините ще ви предложат традиционния за Родопите пататник, паниран кашкавал и най-вкусната запеканка с четири вида сирена.

Споделете.

Коментирайте

Close