BASF InVigor

“Гамартата” – раят на селския туризъм на гърба на “Дюни” край морето

0

Свежа салата от домати, пиперки и краставици, току-що откъснати тиквички и копър, прясна риба, уловена рано сутринта в Черно море, добро отношение и сплотено семейство – това е формулата за успешен туризъм на Стамо Гамартиев (70), собственик на комплекс “Гамартата” на гърба на “Дюни” край Созопол.

“Всички ме наричат Гамартата – идва от гръцката дума гама, която значи нещо като кръчмарска престилка. Дядо ми е бил кръчмар навремето, преди семейството му да се изсели от Беломорска Тракия. Бежанци са, идват на това място през 1926 г. Успях да си върна 11 дка от земята на дядо си в началото на 90-те години, направих тук това заведение и го нарекох “Гамартата”, разказва Стамо.

Гамартата

Доматената градина в “Гамартата”

На влизане в комплекса не те посрещат палми и друга нетипична за района растителност, а розови храсти и градини с домати, пипер, краставици, тиквички, патладжан босилек, чубрица, копър. Стамо ги отглежда върху мулч по биологичен начин, без да ги тори и пръска.

“Всички продукти за салатите, които предлагаме, ги берем на момента от градината. Картофи нямам, защото тук не виреят добре, но купувам от свой съученик в с. Димчево. Занимава се със земеделие на село и ми доставя картофи, череши….Тази година направихме около сто компота от череши в буркани по 3 литра. Клиентите често искат сок, но казват: “натурален сок да е, не боклуци от магазина!”. Отварям един буркан компот и предлагаме сока. Това е.”

Гамартата

Кокошарникът в задния двор на комплекса

Край градините с билки и зеленчуци Стамо Гамартиев е направил малка ферма за кокошки, пъдпъдъци и шестдесетина заека. Отглежда около 150 ярки и носачки, а яйцата от тях отиват в кухнята на ресторанта. Над кокошарника клони е разперила голяма смокиня, дворът на комплекса е пълен с овошки и орехови дървета. А прясната риба, която носи славата на “Гамартата” дори извън пределите на България, Стамо лично лови с още няколко мъже рано сутрин в морето.

Стамо Гамартиев

Стамо Гамартиев и най-големият внук Алекс

“Ставам в четири часа и влизаме с лодка. Целият улов минава през ресторанта, ако е повече – продавам на свободния пазар, но най-качествената риба идва при нас – сафрид, попче, барбун, калкан, паламуд, чернокоп, лефер.”

В ресторанта се предлага и агнешко, като животните се отглеждат от балдъзата на Стамо в с. Гълъбинци, Ямболско. Породата е “Черноглава плевенска” и животните стават едри. От местни производители Стамо Гамартиев зарежда с натурално мляко и овче сирене.

В комплекс “Гамартата” има и хотелска част за около 40 души. В момента там почиват деца от Русия, дошли у нас на спортен лагер по айкидо. Често в комплекса идват туристи от България, Полша, Русия и Чехия. Стамо лично ги кара с бус до плажа, който е на около 500 м от комплекса.

В управлението на стопанството, ресторанта и хотела е ангажирано цялото семейство на Гамартиев – жена му Симона, която е плътно до рамото му в бизнеса, а вече е овладяла до съвършенство и нестинарските танци, дъщерята на Стамо, завършила “Хранителна промишленост” в Пловдив, другите му две деца. Предприемачът вече има и четирима внуци, все момчета. Мечтата му е да останат и да развиват семейния туристически бизнес. Най-големият  – Алекс, вече е поел по пътя на дядо си и учи предприемачество. Двамата се снимат под младия орех в стопанството, а Стамо си пожелава семейството да е здраво, силно и устойчиво като дървото.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close