Вкуси България със SlowTours.bg

Годжи бери – против диабет, стареене и рак

0

Годжи бери е познато в Китай от 5000 г. пр. Хр.

Растението годжи бери, известно още като червени диаманти, лициум, вълче грозде и мерджан, е  с известни от древността лечебни свойства. Известно е, че още в 5000 г. пр. Хр. се е отглеждало в Северен Китай и Тибетските Хималаи. Пръв китайският лечител Тао Хун Цзин описва растението в своя фармакологичен „Канон за лекарствените растения на Свещения земеделец”, в който са посочени свойствата на 365 лекарствени средства.

Днес плантации с ценния плод има в Азия и Югоизточна Европа. По-голямата част от реколтата се отглежда в северните части на централен и западен Китай, където плантациите са големи по 1000 акра.

Годжи бери има силни антиоксидантни свойства, затова през последните няколко години употребата му се рекламира широко от диетолозите и специалистите по здравословно хранене. Това е един от плодовете с най-високо съдържание на витамин С.

На ден се препоръчват не повече от 30 грама годжи бери, с които организмът си набавя 500 пъти повече витамин С, отколкото има в портокалите и лимоните, 15 пъти повече желязо, отколкото в спанака и повече бетакаротин, отколкото се съдържа в морковите.

Освен витамин А, годжи бери съдържа бетакаротин, витамини от групата В, антиоксиданти, аминокиселини, полизахариди, мед, фосфор, йод, магнезий, калций, калий, цинк, хром и селен. В плодовете няма никакъв холестерол.

Годжи бери се препоръчва при болести на сърцето, бъбреците и черния дроб

Годжи бери се използва профилактично против заболявания на сърцето, черния дроб и бъбреците. Плодовете укрепват имунитета, стимулират зрението, влияят добре при глаукома и се препоръчват при язва, високо кръвно налягане, алергии, астма, безсъние, умора, отпадналост.

Годжи бери се препоръчва при възпаления, проблеми с нервите, смята се и че е отлично средство за профилактика на рака, тъй като е сред малкото растения, съдържащи германий. В растението има 22 полизахарида, 1/3 от които са мощни антиоксиданти. Те предпазват клетките, най-вече на бъбреците и черния дроб,  от разрушителното действие на свободните радикали, които причиняват тумори.

Годжи бери предпазва от тумори

Научно изследване, проведено под патронажа на американското правителство, доказа, че плодът има изключителни антиоксидантни свойства, които са три пъти по-високи от тази на нара, 10 пъти, отколкото на боровинките и 20 пъти, отколкото при портокалите. Учените смятат, че дори 10-15 г от плодовете на годжи бери могат да защитят тялото от действието на свободните радикали.

През 1994 г. бе публикувано изследване на китайски учени, което е обхванало 79 души с диагноза рак. Техните показатели се подобрили, след като в храната им било добавено и годжи бери.

Плодът съдържа изотиоцианати, сред които сулфорафанът унищожава раковите клетки и потиска образуването на тумори. Сулфорафанът стимулира синтеза на антиоксиданта глутатион, който играе роля против стареенето и дегенерацията на организма.

Годжи бери стимулира отделянето на хормона мелатонин, който регулира дейността на мозъка и го предпазва от ефекта на свободните радикали.

Според последните изследвания, годжи бери нормализира функцията на костния мозък при образуването на червени и бели кръвни телца и кръвни плочки.

Чаят от годжи бери потиска бактериите и вирусите

В китайската алтернативна медицина често се използва чай от листа на годжи бери и от кората на корените му. Тази напитка потиска развитието на гъбичките и патогенните бактерии, а според някои изследователи, тя стимулира ерекцията и повишава мъжкото либидо. Заради съдържанието на бета ситостерол, годжи бери свалят холестерола и кръвната захар. Подпомагат зарастването на язви, рани, възпаления, имат антивирусно и противобактериално действие.

Годжи бери подпомага отслабването

Годжи бери има нисък гликемичен индекс- 29, а за сравнение ябълките са с 38, пъпешите -65, динята – 72. В същото време плодовете са богати на фибри и хром, който контролира нивата на кръвната захар. Минералът спомага и за запазване на чистата мускулна маса при отслабване, стимулира организма да изгаря повече калории, подобрява метаболизма. Органичните вещества, които се съдържат в годжи бери, подпомагат превръщането на храната в енергия, а не в складирането й под формата на мазнини.

Витаминът В1, известен и като тиамин, е от съществено значение за преобразуването на въглехидратите в енергия, подобрява и функцията на щитовидната жлеза.

Годжи бери съдържат калций, който освен за здравината на костите, играе роля и за по-ниските нива на телесни мазнини. В допълнение към калция и хрома, плодовете съдържат мед, желязо, магнезий, фосфор, манган, селен, калий, натрий и цинк.

Годжи бери съдържа повече аминокиселини от пчелното млечице

В годжи бери се съдържат големи количества от 18 аминокиселини – много повече, отколкото в пчелното млечице. От тях осем са незаменими и не се произвеждат в човешкия организъм. Две аминокиселини и калий подпомагат на нашите органи да произвеждат хормон на растежа. Аминокиселината L-аргинин стимулира отделянето на хормона, а аминокиселината L-глутамин подобрява производството на чиста мускулна тъкан. Калият е от съществено значение за подпомагане функцията на хипофизната жлеза, която отговаря за производството на растежен хормон.

Годжи бери облекчава стреса

Годжи бери облекчава стреса, като по този начин пречи на натрупването на мазнини. Спомага за осигуряването на достатъчно енергия за ежедневна физическа активност. Като адаптоген повишава способността да тренираме като подобрява усвояването на кислорода, забавя началото на умората при тренировка, увеличава издържливостта, укрепва сърцето и подобрява кръвообращението.

Годжи бери укрепва жлезите, които са отговорни за генериране на енергия, мускулния растеж и възстановяването – тимуса, надбъбречните жлези, хипофизата и щитовидната жлеза. Полизахаридите спомагат за намаляване на мускулните болки след натоварвания. Изчиства и токсините от тялото, които се получават по време на тренировка, като укрепва и черния дроб.

Споделете.

Коментирайте

Close