Вкуси България със SlowTours.bg

Хотел за пчели или как да подобрим опрашването в градината

0

Пчелната популация намалява в световен мащаб благодарение на градовете, презастрояването и третирането на посевите с пестициди. Много изследователи казват, че важността на пчелите като опрашители е огромна и че без пчели човешката цивилизация ще изчезне.

Работата е там, че пчелите са отговорни за поне една трета от храната, която ядем и затова не можем да си позволим да ги загубим. Какво можем да направим, за да допринесем поне малко за спасяването на популацията на пчелите? Отговорът е: пчелен хотел.

Какво е хотел за пчели?

Това е дом за пчели, поставен в градината, за да позволи на редица пчелни видове да се заселят в него. Товапомага на пчелите да намерят убежище на фона на нарастващите градски пространства и намаляването на горските площи. Има различни пчели, които използват пчелния хотел, с изключение на медоносните пчели. Те предпочитат да живеят в пчелно смейство с пчела майка и хиляди пчели работнички за събиране на прашец и правене на нектар.

За кои пчели е подходящ пчелният хотел?

Не всички пчели са добри гости на пчелния хотел. Той ще бъде използван основно от местните пчели, които снасят яйцата си в малки кухини. Т. нар. “самотни” пчели са най-често тези, които ще използват хотела за пчели. Затова, преди да поставите хотел за пчели в градината си, е добре да се поинтересувате какви видове местни пчели има в региона ви.

Защо трябва да изградите хотел за пчелите?

Поставянето на пчелен хотел във вашата градина не само ще помогне за опазването на пчелната популация и баланса на екосистемата, но и ще благоприятства по-доброто опрашване на растенията.

Хотел за пчели

Хотелът за пчели Tutus Loco Bee Hotel

От няколко години специализираните издания за пчелари дават лесни съвети как сами да си изградим хотел за пчелите, но вече има и много фирми в Европа, Америка и Африка, които предлагат покупката на готови пчелни хотели.

Хотели за пчели – от тухла до дървена къща

Те могат да бъдат под формата на “тухла” за пчели, или пък дървен контейнер с различни отвори. Тухлата Bee Brick  (от англ. пчелна тухла – б. пр.) има многобройни дупки с различни размери. Това насърчава самотните пчели да се подслоняват в тях за една или повече нощи. Те обикновено не се установяват в своеобразния “хотел”, а са по-скоро туристи.

Ако дойдат и останат обаче, те ще съдействат за опрашването на прилежащата градина. Тъй като тухлата не е кошер, който да защитават, гостуващите пчели няма да са агресивни и да жилят, освен ако не бъдат провокирани.

Ако искате да поставите в градината си “хотел” за самотни пчели, можете да закупите предлаганата в различни цветове тухла от интернет срещу сумата от 27,50 долара. От 24 до 46 лева в българска валута излиза покупката онлайн на т. нар. Tutus Loco Bee Hotels, които са изработени от дърво в различни размери.  Дървеният “хотел” имитира естествените гнезда на самотните пчели сано им предлага дупки с различна големина, в които те могат да живеят и да се размножават.

Как работи хотелът за пчели?

• Дупките в хотела приличат на откритите в природата;
• Женската самотна пчела ще избере дупка в хотела – чиста, гладка, с правилния размер и дълбочина;
• След като бъде избрана дупката за гнездене, самотната пчела ще направи гнездото за размножаване;
• От пчелния хотел тя излита в градината, за да събира храна (цветен прашец и нектар);
• Когато се събере достатъчно нектар, тя произвежда цветен прашец за храна на своите малки;
• Обикновено снася едно яйце и го запечатва, заедно с цветния прашец;
• Уплътнението може да бъде направено от кал, смес от слюнка или листа, според видовете пчели.
• Това се повтаря, докато гнездото се напълни. Щом пълното гнездо е запечатано, яйцата ще се излюпят и младите ще се хранят с цветен прашец, докато съзреят, след това ще отлетят.

Кои са самотните пчели?

Самотните пчели се считат за най-важните опрашители. Смята се, че има около 1000 вида само в Южна Африка. Малко се знае за разпространението и поведението на тези изключително важни малки същества. Тези пчели се наричат ​​самотни, защото не живеят в колония, не разчитат на пчела майка за възпроизвеждането си, нито имат нужда от пчели работнички.

По-голямата част от тях са безобидни, като жилят само при самозащита. Техните естествени места за размножаване са дърветата и растителността край езера, реки и блата.

Споделете.

Коментирайте

Close